Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Кои ще са новите депутати от Пловдив-град? Водачите държат ключа
Важно Градът ИЗБОРИ 2021 Пловдив

Кои ще са новите депутати от Пловдив-град? Водачите държат ключа

Колаж: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Кои ще са новите пловдивски депутати?  Мандатите в Пловдив са 11, а окончателно коя партия колко представители изпраща в 45-я парламент ще реши ЦИК.

До момента разпределението на гласовете сочи, че ГЕРБ ще има три сигурни мандата, а четвъртият е под въпрос. Първите трима в листата на коалиция ГЕРБ-СДС са Бойко Борисов, Иван Тотев и Вежди Рашидов. Ако лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов реши да влезе  от 25 МИР-София, където също е първи, на депутатската банка ще седне четвъртият в листата Радослав Чолаков. Ако при преразпределението ГЕРБ получи още един мандат, той ще е за Спас Гърневски.

Втора сила в Пловдив е „Има такъв народ“. Партията на Слави Трифонов има сигурни два мандата, а третият е под въпрос. Водач на листата е зам.-председателят Тошко Йорданов, а след него  е световната шампионка по шах Антоанета Стефанова. Ако при преразпределението вземат още един мандат, той ще е за Теодора Пенева – един от експертите в сектор „Енергетика“. Тя може да влезе в парламента и при вариант два мандата, ако Тошко Йорданов избере да е представител от Пловдив-област, чийто водач е също.

БСП ще вкара двама народни представители в 45-ия парламент. Това ще са водачът на листата и председател на партията Корнелия Нинова и проф. Иво Христов. Ако Нинова избере 25 МИР-София, където също води, в Народното събрание ще влезе третият Иван Петков-Бебето.

„Демократична България“ има сигурен един мандат, но при преразпределението може да получи и втори. Така водачът на листата Христо Иванов трябва да реши дали влиза от столицата, или ще избере града на тепетата. Ако той предпочете  25 МИР-София, тогава издателят Манол Пейков, който е втори, ще бъде депутат. При този вариант и при втори мандат шанс за парламента има и третият в листата – доц. Ивайло Старибратов – бивш директор на Математическата гимназия.

Един мандат ще имат „Изправи се! Мутри, вън!”. Водачът на листата адвокат Николай Хаджигенов трябва да реши дали ще влезе от  25 МИР – София, където също е първи, или ще е представител от Пловдив. Ако избере първия вариант, пловдивски депутат ще стане Мария Капон, която има голям политически опит като бивш евродепутат и народен представител в 40-ото НС.

При преразпределението ДПС има някакъв минимален шанс да вкара един кефлийски мандат. Ако това се случи, в парламента може да отиде водачът на листата Танер Али, който в 44-ия парламент беше депутат от Търговище./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...