Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Кольо Колев пред Plovdiv-Press: Задават се нови избори! Преди президентските
Важно ИЗБОРИ 2021 Интервю Мнения Политика

Кольо Колев пред Plovdiv-Press: Задават се нови избори! Преди президентските

Кольо Колев
  • Слави Трифонов е големият победител, а БСП претърпя съкрушителна загуба
  • За да се състави правителство, някой трябва да плюе на лицето си и да се отрече от това, което е декларирал преди изборите

Кольо КОЛЕВ е роден през 1956 г. Завършил е психология и социология в Софийския университет. Работил в Националния център за изучаване на общественото мнение. През 1994 г. учредява частната агенция за социологически проучвания „Медиана“, чиито директор е и днес.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


–  Г-н Колев, кой е големият победител и кой е големият губещ на парламентарните избори?

– Без съмнение Слави Трифонов е големият победител. Той постигна изключителен резултат. „Демократична България“ е другият голям печеливш. БСП и ГЕРБ са големите губещи. БСП претърпя съкрушителна загуба на изборите. Основната опозиционна партия се оказва трета, гонена плътно по петите от още две формации. Това е най-големият губещ. ГЕРБ пък губят около 400 000 гласа, но при тях загубата е леко подсладена, защото са първа политическа сила. Партията на Бойко Борисов обаче няма ресурс да удържи властта.

-Възходът на „Има такъв народ“ на какво се дължи?

-Партията на Слави Трифонов е партия на протеста, която се обявява против целия политически елит, против БСП и ГЕРБ и политическото настояще. Много се изговори затова, че едва ли не протестът е изчезнал,  разпилял е силата си, но в голяма степен се изля в посока на една алтернативна партия, каквато е „Има такъв народ“. Част от вота отиде към „Демократична България“, част към „Изправи се! Мутри, вън!“. Така че това също е големият успех на протеста, който реши един от основните въпроси пред обществото – смяната на управление.

Не е решен вторият въпрос – кой да управлява. Сега обществото ще трябва да отговори на втория въпрос и това ще стане вероятно на едни нови избори

Не виждам особена възможност при тази конфигурация да се конституира стабилно мнозинство, което да води до стабилно управление.

– За патова ситуация в парламента говорите от вчера социолози и политолози.

– Още преди време направих прогноза, че управляващите няма да са в състояние да удържат властта, а опозицията няма да бъде в състояние да я вземе.

– С оферта за мир излезе снощи Бойко Борисов и поиска експертен кабинет до декември. Какви са възможните варианти?

– За да се сформира правителство, някой трябва да плюе на лицето си и да се откаже от това, което е декларирал преди изборите. Не вярвам, че ще го направят толкова директно и затова много се съмнявам, че ще бъде съставено каквото и да е правителство, в това число и временно, каквото предлага Бойко Борисов. Защото някой трябва да се съгласи да играе с ГЕРБ, било то Слави Трифонов, било то БСП, ДПС или „Изправи се! Мутри, вън!“ – нещо, което ми се вижда малко вероятно.

– Вашата прогноза е за избори 2 в 1 или  предсрочни избори по-рано?

– Според мен предсрочните избори ще са преди президентските. Предстои един гърч, опит за нещо. Анализатори и политици не говорят за стабилно правителство, а да се създаде нещо. Дълбоко се съмнявам, че едно такова нещо може да издържи до декември. Моята прогноза е предсрочни избори, минавайки през цялата процедура – опит за съставяне на правителство, служебен кабинет и парламентарни избори преди президентските.

– Ролята на президента оттук нататък каква ще е?

– Тя е определена от Конституцията. Румен Радев трябва да състави служебно правителство, страната да има управление и то да насрочи нови избори. В такива моменти ролята на държавния глава значително се повишава, защото той ще бъде гарант за управлението в следващите три месеца.

– При едни нови избори партията на Слави Трифонов възможно ли е да стане първа сила и това ли е целта?

– Напълно е възможно „Има такъв народ“ да стане първа политическа сила, както е напълно възможно да се срине. До голяма степен зависи от тях самите, ако те продължават да упорстват на идеите, залегнали в референдума и да ги поставят като изключително условие да правят под една или друга форма политическо управление, ще загубят. Ако заемат по-конструктивна позиция и разширят своите политически идеи и предложат икономически и социални мерки, тогава имат шанс да яхнат вълната и да продължат напред.

– Как си обяснявате срива на БСП и трябва ли да има оставки?

– Дали ще има оставки в БСП, ръководството трябва да реши. След този шамар, който получиха, не виждам какво друго могат да направят. Защо се получи това? До голяма степен се даде възможност на ръководството на партията да създаде приятели и съюзници, единен фронт за промяна на управлението, но не успя да намери тона и посланията, с които да се обърне към хората. Като че ли БСП остана като в капсула. Бих използвал спортен термин от ските – не успяха да нацелят ваксата. Повтаряха като мантра „Само БСП може да свали ГЕРБ от власт“  нещо, което не е вярно.

– Трудни дни ли чакат България?

– От една страна трудни дни, но от друга – изпълнени с надежда за промяна и тръгване по нов път към подобряване на обществения живот. Задухал е вятърът на промяната, който носи опасения, но и надежди./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...