Quantcast
Новини Пловдив » Енергетика » И спирането на кариерата на „Европейски пътища“ падна в съда, МЕ обжалва
Важно Енергетика Регион Родопи Съд и Прокуратура

И спирането на кариерата на „Европейски пътища“ падна в съда, МЕ обжалва

Кариерите над Белащица бяха спрени след протести.
Кариерите над Белащица бяха спрени след протести.

Мария МОРУНОВА

„Европейски пътища“ спечели делото срещу Министерство на енергетиката (МЕ) за спирането на кариерата над Белащица.

Административният съд в Пловдив отменя акт на енергийния министър за спиране действието на договор от 4 септември 2008 г. за предоставяне на концесия за добив на мрамори от находището над Белащица. „Никъде в разглеждания акт не е указано докога се налага принудителната мярка“, се посочва в решението на съда, а според Закона за подземните богатства това е задължителен реквизит от акта.

Министерството трябва да изплати на „Европейски пътища“ и 500 лв. разноски по делото. Решението, което е от вчера, не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Министерство на енергетиката ще обжалва решението на Административен съд Пловдив. Това съобщи областният управител Дани Каназирева след проведен разговор с ресорния министър Теменужка Петкова.

Тя припомни, че по искане на областната управа тече проектиране на санитарно-охранителни зони около водоизточниците на Белащица. Налице е опасността от свлачищни процеси и риск да се загубят изворите, а замърсяване на околната среда води до влошаване на условията на живот и здравето на населението в селата от Родопската  яка и част от град Пловдив.

„Това са изключително важни причини да не се допусне възобновяване работата на кариерите, както и удължаване на концесионните договори. Договорът на  другия концесионер -„Холсим“ изтече, там също продължават съдебни процедури“, допълни Каназирева.

По думите й концесионният договор на „Европейски пътища“ изтича през февруари 2022 година. Към момента няма данни този концесионер да е входирал инвестиционно намерение за удължаване на срока.

Тя отново подчерта, че е получила уверението на енергийния министър, че общественият интерес ще бъде защитен и този път, както и че  са предприети всички правни действия за това.

Още

Решението по жалбата на „Пътища“ срещу спирането на кариерата ще се забави
Прекратиха делото по жалбата на „Холсим“ срещу спирането на кариерата
Броени дни преди края на договора за кариерата в „Холсим“ още чакат удължаването му
Каназирева: В казуса с кариерите над Белащица общественият интерес ще бъде защитен

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...