Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Проф. Илия Баташки публикува изследване за рака в престижно медицинско издание
Здраве

Проф. Илия Баташки публикува изследване за рака в престижно медицинско издание

Проф. д-р Илия Баташки
Проф. д-р Илия Баташки

Статията в The Lancet за хируричното лечение на рака разкрива изследване на постоперативната смъртност в 82 държави

 

Проф д-р Илия Баташки излезе с важна публикация в престижното международно медицинско издание The Lancet за хируричното лечение на рака. Статията на известния пловдивски хирург е на тема „Глобална вариация в постоперативната смъртност и усложнения след ракова операция: мултицетрово, проспективно изследване в 82 държави“, съобщават от Българското дружество по дерматологична хирургия.
В задълбочен анализ, подплатен с много случаи от практиката, проф. Баташки прави връзка между процента на смъртност след ракова операция и стандарта на живот в съответната държава. В по-бедните държави смъртността е от 7 до 10% по-висока в следоперативния период, отколкото в по-богатите, сочи един от изводите в статията.

ПловдивПрес предлага съкратен превод на статията на проф. д-р Илия Баташки. Материята е доста специализирана:

80% от раковоболните се нуждаят от операция, въпреки това съществува малко информация относно ранните резултати за сравнение между държави с висок и нисък доход. Сравнихме постоперативните резултати при операции на рак на гърдата, стомаха, дебелото черво в болници по целия свят с фокус върху ефектите от етапа на болестта и усложненията довеждащи до смърт.
Методи: Изследването се провежда върху възрастни пациенти, подлежащи на операция от гореспоменатите три вида рак, изискващи подкожно проникване, направено под пълна или невраксиална упойка. Резултатите са смърт или сериозни усложнения в период 30 дни след операцията.
Открития: Между 01.04.2018 и 31.01.2019 сме записали 15 958 пациенти от 428 болници в 82 държави (пациенти с висок приход: 9106, 31 държави; висока средна класа: 2721, 23 държави; ниска средна класа: 4131, 28 държави). Смъртността след 30 дни от рак на стомаха и дебелото черво се оказва по-висока в държавите с ниска и средна класа в съотношение (3·72, 95% CI 1·70-8·16) за рак на стомаха и (4·59, 2·39-8·80) за рак на дебелото черво. Няма разлика в 30-дневната смъртност при пациети с рак на гърдата. Постоперативната смърт е обяснена на 60% от фактор пациент, развитие на болестта, и на 40% от фактор болница, държава. Липсата на заведения за грижи на пациенти в следоперативен период обяснява по-високата с от 7 до 10 на 100 смъртност на пациенти в държавите с нисък доход.
Интерпретация: Високите нива на смъртност след операция не се обясняват изцяло с възвръщане на болестта. Капацитетът за спасяване на пациенти от усложнения след операция е решаващ фактор за понижаването на смъртността от ракови заболявания. Всяка смърт след операция може да бъде предотвратена от политика, която да се фокусира върху развитието на следоперативната система за обгрижване, която да засича и решава подобни усложнения.
Оригиналната статия в пълен вариант може да намерите на: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33485461/

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...