Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Пловдив стигна платото на третата вълна, над 30 хил. души вече ваксинирани
COVID-19 Здраве Пловдив

Пловдив стигна платото на третата вълна, над 30 хил. души вече ваксинирани

Медицинският щаб

Лечебните заведения  в момента се справят с повишения натиск, който се отчита през последните седмици, като се осигурява апаратура, кислород и предпазни средства в ковид отделенията. Това стана ясно на проведения Медицински щаб при областния управител Дани Каназирева, на който присъства и заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов.

Той  съобщи, че в здравното министерство стриктно се следи ситуацията с необходимостта от медицински кислород в болниците и се реагира незабавно, за да се задоволи нуждата във всяка едно лечебно заведение в страната.

Според лекарите и директори на най-големите болници в областта в момента се намираме в платото на третата вълна от заболеваемост, но  се увеличава броят на хоспитализираните и на по-штежките случаи на кислородна терапия. По данни на РЗИ заболеваемостта в Пловдив и областта е 586.1 на 100 хиляди души.

„Към днешна дата хоспитализираните с ковид вече са 1050, което е повече от лекуваните през ноември, когато имахме рязък скок на заболеваемостта. 289 са свободни легла, от които 18 интензивни“, съобщи Каназирева. По думите й се увеличават и повикванията към Спешна помощ, както и приетите в болници.

През изминалото денонощие екипите на Спешна помощ са отговорили  на 248 повиквания, от тях 69 свързани с ковид. Хоспитализирани са 3 болни в областта и 32 в Пловдив, оставени на домашно лечение са 34 души.

Според лекарите се наблюдава тенденция към падане на възрастовата граница на заразените, както и на приетите с усложнения в болниците.

Областният управител коментира пред заместник –министъра, че организацията на областно ниво  работи добре повече от година и са ангажирани 20 болници, половината частни. Прави се всичко възможно всеки един болен да получи лечение.

„Медицинският щаб поддържа непрекъсната комуникация между болниците,  РЗИ и Спешна помощ,  а благодарение на информационната ни система за наличните легла в реално време, успяхме да улесним  хоспитализациите. Благодаря на всички, които са на първа линия и въпреки умората продължават да се грижат всеотдайно за болните“, допълни Каназирева.

От своя страна зам.-министър Пачалов съобщи, че  до дни болниците в страната ще получат допълнително защитни облекла –гащеризони, маски висок клас и други лични предпазни средства. За всички работещи в Спешна помощ  ще бъдат доставени пулсоксиметри.  От уредите ще получат и ваксинационните центрове и болниците.

От РЗИ съобщиха, че в областта продължава ваксинацията, като над 30 хиляди жители на областта вече са имунизирани.

За изминалото денонощието 334 са новоинфектираните, а оздравелите 87.

За последните 24 часа са починали 10 души на възраст от 42 до 84 години, всичките са имали придружаващи заболявания.

Още

4004 новозаразени с коронавирус, 22,7 % от тестваните

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...