Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Апелативният съд потвърди 16 години затвор за Йордан, заклал сина си в Козаново
Градът Пловдив Съд и Прокуратура

Апелативният съд потвърди 16 години затвор за Йордан, заклал сина си в Козаново

Йордан Филипов

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Йордан Филипов, който закла сина си. Мъжът  е осъден на 16 години лишаване от свобода за това, че 14.07.2019 г. в с. Козаново умишлено умъртвил сина си Цветан. Подсъдимият трябва да заплати общо 150 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди на майката и брата на пострадалия.

При възникнал конфликт между двамата, Цветан се насочил към баща си, държейки в ръката си нож. Между тях започнала борба и подсъдимият успял да издърпа ножа от ръцете на сина си. След това нанесъл няколко наранявания по тялото, две от които се оказали фатални и довели до смъртта на Цветан.

Първоначално Йордан заявил, че синът му си прерязал вените и починал. След направения оглед на местопроизшествие и изземване на ножа, като веществено доказателство, подсъдимият бил задържан.
Магистратите категорично отхвърлят версията на подсъдимия, че е действал при условията на неизбежна отбрана. Те се позовават на изслушаните от тях трима експерти, които посочват в своето заключение, че нараняванията по тялото на пострадалия са нанесени със значителна сила и не могат да бъдат получени случайно при борба и отблъскване на пострадалия.

Не е възприето и твърдението за наличието на афект при извършване на деянието. Пред Апелативния съд е назначена допълнителна съдебно-психиатрична експертиза. Според вещото лице поведението на подсъдимия по време на инцидента се дължало на повлияването от алкохол и на личностните му особености и той не е бил лишен от възможността да взема правилни решения и да ръководи постъпките си.

Съдът приема за безспорно установено, че ударите са нанесени именно с единствено иззетия от местопроизшествието нож, а не с втори нож, както е първоначално прието в обвинителния акт и мотивите на Окръжния съд.
Решението на Пловдивския апелативен съд не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред ВКС./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...