Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Започна кандидатстването за първа група на детските градини
Градът Образование Пловдив

Започна кандидатстването за първа група на детските градини

Детска градина, архив
Детска градина, архив

Родителите на деца, роди през 2018 г. вече могат да подават онлайн заявления за участие в първото основно класиране за прием в детските градини за учебната 2021/2022 г. То ще се проведе на 13.05.2021 г.

Обявените свободни места родителите могат да намерят в сайта на електронната система за прием – dz-priem.plovdiv.bg. За класирането за първа група са обявени 2045 места и 22 за втора възрастова група, като местата за нея са в новопостроената сграда на ДГ „Перуника. Обявените места за 3-годишните деца са за 93 групи, колкото бяха обявени и предходната година по същото време.

Важно условие при подаването на заявленията за кандидатстване е родителите внимателно да изберат критериите, носещи определен брой точки, защото всеки избран критерий ще трябва да бъде доказан при записването. В противен случай класираното дете ще бъде анулирано.

Една от промените от тази година е свързана с въвеждането на нов критерий за еднаквост на настоящия и постоянния адрес на децата, което носи повече точки. За по-лесно ориентиране на родителите може да се каже, че постоянният адрес на децата обикновено съвпада с постоянния адрес на майката (в по-редки случаи с този на бащата). Постоянният адрес на родителите е този, който е вписан в документите им за самоличност. При евентуално съмнение препоръчваме да бъде направена справка в службите ГРАО към съответния административен район.

Другите промени са свързани с документите, които доказват ползваните критерии. За доказване на заетостта на родителите са включени и копия на трудови, служебни или осигурителни книжки; дадена е възможност за представяне на електронно подписани документи и др.

За хроничните заболявания на децата доказването е само с експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК. Подробна информация може да бъде намерена на сайта на електронната система – dz-priem.plovdiv.bg, в раздела с нормативни документи, в Приложение №2, както и в менюто „Точки за прием“ към Ръководството за родителите.

Системата за прием прави автоматичен преглед на настоящите и постоянните адреси с оглед на това да се спести време на родителите и администрацията. Не са нужни документи за доказване на критериите, свързани с адресните регистрации на децата – за регистрация по настоящ адрес на територията на град Пловдив, на съответен административен район от града, за еднаквост на настоящия и постоянния адрес, както и за регистрирането на един и същ настоящ адрес на всички деца от семейството.

За улеснение на родителите в раздела „Кандидатстване“ има подробно видео с необходимите стъпки за подаване на заявления.

Необходимо е данните в подадените заявления да са актуални към крайния срок за подаването им за всяко от класиранията. В случая, за първото основно класиране тази дата е 11.05.2021 г. При промяна на обстоятелствата, посочени в заявлението, родителят е длъжен да актуализира данните в онлайн системата или на място в детското заведение, където е подал заявлението. За отразяване на променените обстоятелства е необходимо да бъде създадено ново заявление, след анулиране на вече подаденото

Всички важни срокове за предстоящите класирания са публикувани в календара на електронната система в секция „Срокове за прием“ към ръководството за родители, както и в Графика на дейностите в секцията с нормативни документи.

Предвидено е и подаване на хартиен носител, което ще се осъществява при директорите на детските градини, посочени като първо желание за прием. За тях крайният срок е 10.05.2021 г. По-ранната регистрация не дава предимство при класиране.

Трите основни класирания за прием в детските градини за учебната 2021/2022 г. са, както следва:

–          Първо класиране: 13.05.2021 г.

–          Второ класиране: 03.06.2021 г.

–          Трето класиране: 24.06.2021 г.

Първият учебен ден ще бъде на 15 септември.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...