Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Лигата на „недосегаемите“: Ще чакаме ли да убият пак Милен Цветков?
Важно Истории Крими Пловдив Съд и Прокуратура

Лигата на „недосегаемите“: Ще чакаме ли да убият пак Милен Цветков?

  • Наследници на богати фамилии и видни общественици пият, карат, друсат се, но законът не ги лови
  • Някои от историите си приличат дори в детайлите, само имената са различни 

Мария МОРУНОВА


Залавят те напушен зад волана, удряш полицай и патрулка, а само седмица по-късно вилнееш в заведение и се налага пак служители на МВР да те укротяват. Въпреки серията от безобразия, вместо да си в ареста, шариш из Пловдив и пръскаш самочувствие на недосегаем.

Възможно ли е? Да, ако си син на богат и влиятелен. Подобни „геройства“ на видни наследници не са ново явление. Някои от историите са еднакви дори в детайлите, само имената са различни. Демонстрацията на безнаказаност обаче често убива. Не е измита още кръвта на Милен Цветков от фаталното кръстовище в София, където надрусан с цялата менделеевата таблица младеж го размаза в колата му. Тези дни историите с „мамини синчета“ сякаш нямат край.

„Джип е ударил последователно три паркирани коли в Панагюрище, след което се е врязал във витринно стъкло на търговски обект. Водачът на превозното средство е избягал от местопроизшествието“, сочи полицейският бюлетин от 30 март. Авторът на произшествието е синът на кмета на Панагюрище – 21-годишният Иван Белишки.

Ден по-късно 21-годишният Белишки беше арестуван, а от държавното обвинение напомниха, че това не е първата среща на младия мъж със закона. Преди две години той беше задържан и обвинен за търговия с културно-исторически ценности. Към днешна дата Софийската градска прокуратура вече е внесла в съда обвинителния акт срещу него по това дело.

Екшънът с джипа на Белишки съвсем не беше последният пример за безобразно поведение на деца на видни общественици и на заможни семейства. В края на март  сина на транспортния бос Ангел Батаклиев – Красимир, предложи подкуп на полицай, защото е карал без документи. Младият мъж беше задържан за 24 часа. Освен без шофьорска книжка и лична карта, 31-годишният мъж е седнал зад волана и без задължителната Гражданска отговорност.

Само ден по-късно друг богаташки син е хванат в крачка. Борислав Минев – наследникът на „Бор-Чвор“, карал без книжка из Първомай, пушил марихуана и крещял към униформените: Знаеш ли кой съм аз! Още тогава хора от първомайското село Дълбок извор, където живее Минев, твърдяха, че младият мъж често си позволявал своеволия, разчитайки на връзките и положението на баща си.

И още – 24-годишният Тома, син на строителния бос Христо Томов за седмица успя на два пъти да влезе в криминалните хроники.

Полицейска патрулка спряла на 28 март колата на младежа и спътничката му на улица „Димитър Талев“ и униформените поискали документите. Томов-младши и момичето казали, че не ги носят. Служителите на реда усетили силна миризма на марихуана от автомобила и попитали младежите дали в колата има забранени вещи. През това време девойката се опитала да хвърли найлонов плик, а младежът отказал да изгаси колата.

Полицаите решили принудително да ги извадят от автомобила, като единият хванал за ръката шофьора, а другият – момичето. Тома Томов обаче дал газ и потеглил рязко, ударил с предно дясно стъкло единия полицай, а след това и патрулката.

Последвала гонка с полицията по улиците на „Южен“. Преследването на бегълците продължило повече от час. Двамата оставили колата пред жилищен комплекс и хукнали да бягат, но са задържани. Те са тествани за наркотици, пробите и на двамата са положителни.

Няколко дни по-късно, вместо да лежи в ареста за притежание на дрога, за заплаха за живота и здравето на полицай, и още куп нарушения, юнакът Тома Томов пак е хванат в крачка. Този път Томов е нарушил обществения ред, заяждал се с охраната на ресторант в града. Заедно със свой приятел – Георги Попечкин и започнали да правят „панаир“ в кръчмата. Управителката на ресторанта се опитала да успокои младите мъже, но не успяла. От заведението сигнализирали полицията. На място се отзовал патрул, а униформените задържали Томов и Попечкин.

Районният съд в Пловдив наложи „жестоки“ глоби на двамата младежи – по 100 лв. И те пак са готови за подвизи.

Подобно поведение се дължи на т.нар. синдром на богаташките деца. Те разчитат на позицията на родителите си в обществото. Така ли е наистина?

Отговорът на клиничния психолог Гергана Кехайова е „да“. „На родителите им се разминава, когато са сторили нещо лошо. Децата усещат това, виждат как се плащат подкупи например и смятат, че това е нормалното. Това е моделът в семейство и наследниците изграждат от същото“, обясни Кехайова.

От друга страна, подобно нагло поведение се забелязва у младото поколение, израсло в последните десетилетия без респект към обществото и институциите, без авторитети“, обяснява Кехайова.

Ще припомня и случая със сина на лидерката на „Има такъв народ“ в Пловдив Николина Деспотова и на бившия общински съветник Стойчо Кузев – Ангел. В дома му през декември м.г. бяха открити наркотици, а 21-годишният мъж се сдоби с обвинение за разпространение. Получи една година условно.

А преди година на Великден богаташки син, седнал зад волана надрусан, уби Милен Цветков, помитайки колата колата на журналиста.

Често синдромът на богаташките деца, и наглото поведение на младите, се дължи на липсата на внимание вкъщи. Родителите са заети – независимо дали става дума за заможна фамилия или не, но е факт, че липсва вниманието, посветено на децата.

„Липсва и интерес у децата, когато се коментира темата за употребата на наркотици, подценяват последствията и се стига до подобни инциденти“, допълни психологът. А след инцидента се намесва мама или татко, които да потулят случая или да го разрешат – с пари, с влияние, с образование в чужбина или по друг начин.

Липсата на наказания пък дава „кураж“ на извършителите и те добиват самочувствие на недосегаеми.

До годишнината от убийството на Милен Цветков остават 9 дни.

Още

Убиецът на Милен Цветков е син на съдружничка на Миню Стайков
Убиецът на Милен Цветков се надрусал на парти предната нощ
Синът на лидерката на „Има такъв народ“ за Пловдив задържан с наркотици
1 г. условно за сина на пловдивската лидерка на партията на Слави Трифонов
Арестуваха сина на Ангел Батаклиев, опита да подкупи полицаи
В Пловдив хванаха напушени младежи след гонка с полицията
Джип помете три коли, заби се във витрина в Панагюрище, издирват сина на кмета
Синът на кмета на Панагюрище бил в шок след екшъна с джипа
Арестуваха сина на кмета на Панагюрище след екшъна с джипа

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...