Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Засадиха 30 медоносни дръвчета в „Южен“
Пловдив Случка на деня

Засадиха 30 медоносни дръвчета в „Южен“

Залесителна акция

Започна пролетна акция за озеленяване на район „Южен“. През уикенда бяха засадени 30 медоносни дръвчета от сорта „Еводия“  на три места в района – детската площадка на кръстовището между ул. „Стефан Стамболов“ и бул. „Никола Вапцаров“, в градинката до ОУ „Димитър Талев“ и на бул. „Македония“. „Благодаря на нашите дарители от Лайънс Клуб „Филипополис“, които ни предоставиха тези дръвчета, които са подходящи за градски условия. Знаете, че увеличавайки зеленината, спомагаме за смекчаването промените в климата, последиците от бързата урбанизация и водят до подобряване на градската екосистема и допринасят за чистотата на въздуха“, заяви кметът на район „Южен“ Костадин Язов, който участва в залесяването с представители на районната администрация. Той уточни, че до края на месеца предстоят още акции с подкрепата на Община Пловдив по залесяване  на района с различни сортове дървета.

„Заради бързото разрастване на района, тук се пада най-малко зеленина на човек от населението и това е една от причините да се насочим към него“,  каза Анета Попова, която е секретар на „Филипополис“ и един от инициаторите на проекта „Животът на пчелите“. Тя обясни, че „Южен“ не разполага с много свободни терени за нови зелени пространства, затова дръвчетата бяха засадени на няколко места. „Избрахме такъв сорт дърво, което да произвежда кислород  и в същото време да е подходящ за съхранение живота на пчелите“, обясни още Анета Попова.

Другото име на еводията е корейска акация. Тя е бързорастяща, понася добре както сушата и високите температури, така и студа. Еводията цъфти от края на юни до средата на октомври, като най-изобилният период на цъфтеж е от края на юли до средата на септември. Точно това е и времето за подновяване на пчелните люпила, а отделянето на нектар и прашец от другите растения не е толкова интензивно, както през пролетта. По тази причина еводията е незаменима за пчелите. Нектарът на 3 цвята стига за една пчела от едно развито дърво може да се добие 60-90 кг мед, който на вкус е подобен на акациевия. За едно денонощие едно дърво произвежда толкова кислород, колкото е необходим за дишането на трима души, а за година едно дърво осигурява кислорода, необходим на 10 души.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...