Quantcast
Новини Пловдив » България » Акад. Петрунов: Броят на антителата не е важен, а клетъчният имунитет
COVID-19 България Важно Здраве

Акад. Петрунов: Броят на антителата не е важен, а клетъчният имунитет

Акад. Богдан Петрунов

Броят на антителата не е важен, а клетъчният имунитет. Това заяви пред БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов.

„Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела“, каза акад. Петрунов.

Академикът поясни, че антителата само показват, че организмът им е имал контакт със съответния вирус и не трябва да ги успокоява голямото количество антитела в организма.

„Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец“, коментира акад. Петрунов.

По думите му около 3,5% от хората по света не могат да се разболеят или много трудно се разболяват поради това, че имат много високо ниво на отделяне на интерферон.

Той е категоричен, че смесването на ваксини от различни видове е неправилно. Убеден е, че всеки, който е с първа доза на „Астра Зенека“, трябва да си сложи и втората.

Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика, каза още академик Петрунов.

Имунитетът се гради не само на база антителата, а основно се гради на клетъчния имунитет, така че ако те имат добър клетъчен имунитет, няма проблем. Те спокойно могат да се имунизират.

Около 8-10% от хората не реагират правилно на ваксинацията, не изграждат имунен отговор към коронавируса.

Имунитетът е за около година, но през това време ваксинираните продължават да заразяват другите и затова трябва да спазват мерките, обясни акад. Богдан Петрунов./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...