Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Възстановяват Алеята на космонавтите на Бунарджика
Община Пловдив Случка на деня

Възстановяват Алеята на космонавтите на Бунарджика

Смърчовете в Алеята на космонавтите се подменят периодично.
Смърчовете в Алеята на космонавтите се подменят периодично.

За  Деня на авиацията и космонавтиката Община Пловдив и ОП „Градини и паркове“ тръгнаха да оправят Космоса. Ще възстановяват Алеята на космонавтите на хълма Бунарджика до паметника на Освободителите.

За инициативата бяха засадени няколко иглолистни дървета от вида смърч от заместник-кмета Тодор Чонов и директора на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

„По този начин ще отдадем почит на делото и постиженията на хора като – Юрий Гагарин – първия човек в историята на човечеството, който извършва космически полет, първия български астронавт – Георги Иванов, първата жена, излетяла в Космоса – Валентина Терешкова. Те промениха света и показаха, че необятният Космос е достижим“, заяви заместник-кметът Тодор Чонов.

Първото дръвче в Алеята на космонавтите в Пловдив е засадено на върха на тепето лично от Гагарин на 23 май 1961 г. при посещението му в Пловдив около месец след историческия полет в Космоса.

Няколко други космонавти, посетили Пловдив до края на ХХ век, също са засадили по едно дръвче от вида смърч, за което са поставени и паметни плочи с точните дати.

От „Градини и паркове“ полагат грижи Алеята на космонавта да е винаги в добро състояние. Поради скалистата основа на терена някои от засадените през годините смърчове са сменяни многократно. Новите насаждения днес са пред паметните плочи на космонавтите Герман Титов (25 септември 1962 г.), Валери Биковски (11 септември 1963 г.) и Алексей Елисеев (28 август 1970 г.).

Директорът на общинското предприятие Веселин Козарев се ангажира поетапно да бъдат възстановени всички смърчове, засадени от космонавтите.

По-рано днес десетки пловдивчани почетоха Деня на авиацията и космонавтиката, който се отбелязва всяка година на 12 април с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Юрий Гагарин.

Преди точно 60 години  през 1961 г. в 9 часа и 7 минути московско време (6 часа и 7 минути по Гринуич) Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток-1“ с ракета носител Р-7. Корабът му прави една обиколка около Земята с продължителност 1 час и 48 минути и се насочва за приземяване в Саратовска област. Тъй като системите за приземяване на „Восток-1“ не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е извършено успешно близо до спускаемия апарат.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...