Quantcast
Новини Пловдив » Важно » СЗО: Пандемията с COVID-19 е в критична фаза
COVID-19 Важно Свят

СЗО: Пандемията с COVID-19 е в критична фаза

Тедрос Адханом Гебрейесус
Тедрос Адханом Гебрейесус

Пандемията с COVID-19 е в критична фаза, заяви СЗО в понеделник, като предупреди за експоненциалното нарастване на случаите и призова хората да спазват мерките, доказани за овладяване на вируса, предаде АФП.

Световната здравна организация посочи, че след като случаите и смъртните случаи са намалели в началото на годината, глобалната ситуация се е влошила драстично през последните седмици.

„В момента се намираме в критична точка на пандемията“, каза на пресконференция Мария Ван Керхове, технически ръководител на СЗО за COCVID-19.

„Траекторията на тази пандемия нараства. Тя нараства експоненциално“, предупреди тя.

Новият коронавирус е убил около 2,94 милиона от заразените около 136 милиона души, откакто се появи в Китай в края на 2019 г., съобщи БГНЕС.

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус предупреди, че на глобално ниво „сега сме видели седем последователни седмици на увеличаване на случаите и четири седмици на нарастващи смъртни случаи“.

Миналата седмица имаше „четвъртият най-голям брой случаи за една седмица досега“.

Миналата седмица броят на случаите в световен мащаб се е увеличил с девет процента, докато смъртните случаи са се увеличили с пет процента, каза Ван Керхове.

Последният скок настъпва въпреки факта, че ваксините срещу COVID-19 се разпространяват бързо в много страни, като до момента са приложени над 780 милиона дози.

Докато ваксините бяха важно оръжие в битката за спиране на пандемията, подчерта Гебрейесус, те далеч не са единственият инструмент.

„Физическото дистанциране работи. Маските работят. Работи хигиената на ръцете. Вентилацията работи. Наблюдение, тестване, проследяване на контакти, изолация, поддържаща карантина и състрадателни грижи – всички те работят, за да спрат инфекциите и да спасят живота“, каза той.

„Но объркването, самодоволството и непоследователността в мерките за обществено здраве и тяхното прилагане стимулират предаването и костват живота“, предупреди той.

Ван Керхове също изрази отчаяние, че новият прилив на случаи отива толкова далеч в кризата.

„Това не е ситуацията, в която искаме да изпаднем в пандемия след 16 месеца, когато имаме доказани мерки за контрол“, каза тя.

Гебрейесус настоя, че „СЗО не иска безкрайни блокировки“, като посочи, че „страните, които са се справили най-добре, са взели съобразена, премерена, пъргава и базирана на доказателства комбинация от мерки“.

„Ние също искаме да видим как обществата и икономиките се отварят отново, а пътуванията и търговията се възобновяват“, каза той, но предупреди, че „в момента отделенията за интензивно лечение в много страни са препълнени“.

„Хората умират и това е напълно избежимо.“

Шефът на здравната агенция на ООН призна, че пандемията е „далеч от края“, но подчерта, че има причини за оптимизъм. „Намаляването на случаите и смъртните случаи през първите два месеца на годината показва, че този вирус и неговите варианти могат да бъдат спрени“, каза Тедрос Адханом Гебрейесус.

„Със съгласувани усилия за прилагане на мерки за обществено здраве заедно със справедлива ваксинация, бихме могли да поставим тази пандемия под контрол за броени месеци, завърши той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...