Quantcast
Новини Пловдив » България » Томислав Дончев: ГЕРБ ще предложи правителство
България Важно Политика

Томислав Дончев: ГЕРБ ще предложи правителство

Томислав Дончев
Томислав Дончев

ГЕРБ ще следват правилата по Конституция и ще предложи правителство, заяви Томислав Дончев на брифинг, на които представители на партията направиха анализ на изборите. Според него избирателите са поставили политиците в трудно положение.

„Ще предложим правителство не като политически знак, а такова, което би могло да работи, да решава проблеми и да гони целите, които сме си поставили. Въпреки малките шансове то да бъде подкрепено“, подчерта той.

„Изразявам благодарност към всички български граждани, които въпреки опитите да бъдат отвратени от изборния процес отидоха да гласуват. Въпреки всичко българската демокрация е жива. Благодаря на всички граждани, които за сетен път ни дадоха своята подкрепа. За нас това е дълг и отговорност. Благодаря и на всички изборни администрации”, каза още Дончев.

Според него „победата е въпреки всичко. Въпреки горещото политическо лято на миналата година, въпреки естественото изхабяване от престоя във властта, въпреки пандемията, въпреки агитацията в изборния ден, тоталната консолидация на някои политически сили, които искат да „изметат, да махнат някого“. Мога да приема за легитимна политическа цел на някого да „измете“ Костадин Ангелов, мен или някой друг, но не и „изметени“ 800 000 българи, категоричен е Дончев. Опитите да бъде заобиколен първият и изградена политическа конструкция, обикновено завършват зле. Времето на големите приказки свърши, време е за решения, добави Дончев.

„В предложението за кабинет ще има и промяна, и приемственост“, обясни Дончев. Но от партията не пожелаха да коментират конкретни имена и постове.

„Да предложиш за министър-председател някой различен от лидера на партията е малко или много извънредно решение. То може да бъде знак за търсене на подкрепа, но може да бъде и за друго – че партията е жива, че се обновява, че партията има достатъчно кадри“, завърши Дончев.

ГЕРБ представи анализа си на резултатите от парламентарните избори. Партията е първа политическа сила с 25.8% и получава 75 мандата. ГЕРБ се явиха на изборите в коалиция със СДС.

Вчера лидерът на партията Бойко Борисов коментира резултатите през профила си във Фейсбук. „ГЕРБ е отличник на изборите. Няма досега друга партия, която да е излизала от пълен мандат и пак да е спечелила. Омразата към нас е, че ги побеждаваме. Най-щастливи ще са да не се явим на избори”, каза Борисов.

„Слушах лъжи и критики, свързани с подготовката за изборния ден, за самия протокол и т.н. В крайна сметка проведохме едни избори по време на пандемия с перфектна организация. Най-добрата организация беше в COVID секциите. Ние успяхме да ваксинираме всички желаещи членове на Секционните избирателни комисии“, заяви Костадин Ангелов.

„Да управляваш България не означава да управляваш Народното събрание или Министерския съвет. Да управляваш означава да защитаваш интересите на всеки един български гражданин – не да разделяш, а да обединяваш. В следващите месеци трябва ясно да управляваш пандемията“, подчерта той.

В партията на Борисов не се притесняват от служебен кабинет, но не намират политическия реваншизъм за добра технология.

„Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет. То извира от всяка пора на президентското тяло“, допълни Даниел Митов.

От ГЕРБ казват, че биха били полезни и в опозиция. Готови са и на предсрочни избори.

„Ние сме готови, разбира се, но не съм убедена, че това ще е добре за България. Иначе ние сме готови за всякакви варианти, ние сме сериозна партия с достатъчно традиции, много широко експертен потенциал – ние сме готови за всичко“, каза вицепремиерът Екатерина Захариева.

/ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...