Quantcast
Новини Пловдив » Мнения » Здравко Димитров: Раковски е пламенна душа, пълна с буря и блясък
Мнения

Здравко Димитров: Раковски е пламенна душа, пълна с буря и блясък

Здравко Димитров
Здравко Димитров

Словото на кмета на Пловдив през паметника на Раковски

Георги Стойков Раковски е български революционер, основоположник, пръв организатор и ръководител на националноосвободителното движение. Така беше изграждан неговият образ в продължение на повече от 130 години от уроците в началното училище до гимназията и в статиите на известни историци. Но днес, в деня на двестагодишнината от неговото рождение, трябва да открием пламенния възрожденец, демократ, енциклопедист, поет, публицист, журналист, историк и етнограф. Още през 1882 г. тук, в Пловдив, народният поет Иван Вазов в своето стихотворение открива неговата гениална личност, несъкрушимата воля и енергия, но и пламенна душа, пълна с буря и блясък.

Георги Раковски получава завидно за времето си образование. Учи в елино-българското училище в Карлово при известния педагог Райно Попович. Завършва Великата гръцка школа в Куручешме в Цариград, където изучава гръцки, френски, латински, арабски и персийски език, математика, физика, философия. С това образование той може да стане известен учен, адвокат или търговец, но още през 1841 година се посвещава на идеята за освобождението на своя народ. В свободна Франция той възприема идеите за борба против чуждия потисник на Джузепе Гарибалди и Джузепе Мацини.

През целия си живот Георги Раковски е емигрант. Завръщането му в родния Котел през 1844 г. предизвиква клеветническото донесение на местните чорбаджии, които пишат до турския валия: „Ходил по Европа, а сега дошъл  тук, ат да язди, калъч върти и псува турците, рода и вярата им.” И следват три години в най-мрачния затвор в Цариград. Но външните условия, бедствията, страданията нямат над него никаква власт.

В началото на 50-те години на 19 век Раковски подпомага дейно борбата за църковна независимост, но успоредно с това през 1854 г. води чета от 12 юнаци в Котленския балкан. Повежда открита борба с турското правителство чрез пресата и сабята. През 1857 година публикува първите си стихове, които поставят началото на българската революционна поезия и вдъхновяват следващото поколение на Хаджи Димитър, Стефан Караджата, Васил Левски и Георги Бенковски. Със своя вестник „Дунавски лебед”, отпечатван на български и френски език, и с историческите си изследвания той запознава европейската общественост с българския национален въпрос. Едновременно с това разработва първия си план за освобождението на България с общо въстание, в което да участва целият народ. Привежда го в изпълнение със създаването на Първата българска легия с участието на близо 600 бунтовни българи. В бойното кръщение срещу турците при Белградската крепост се ражда първообразът на българската армия.

Георги Раковски разбира, че националните интереси на балканските християнски държави са непреодолима преграда срещу мечтания от него освободителен съюз, и в следващия си план за освобождение стига до идеята за самостоятелност и независимост на българската революция.

Раковски разбира, че руско-турските войни довеждат до принудителна емиграция на стотици хиляди българи и обезлюдяването на цели райони и се обявява решително против новите призиви на Руската империя за изселване на българите. Едновременно с това неговите книги са истинска програма за развитие на научното знание за миналото на българския народ.

Неговите прозрения за освободителното дело, в което да участва целият народ – богатите с парите, учените със своите трудове и всички народни синове с цената на своя живот, остават като завет към българските дейци. Но иска ми се да завърша с една негова мисъл, която съпътства историческото развитие на нашия народ през следващите десетилетия:

„Когато българският народ се освободи от гръцкото духовенство и турското иго, то ще бъде свободен политически; а когато се освободи от своята простота и незнание, от своите стари суеверия и допотопни нрави, то той ще бъде свободен и духовно.”

Поклон пред паметта на великия българин Георги Стойков Раковски!

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...