Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Общински съветник и тартор в ромска махала в Пловдив сред задържаните за търговия на гласове
Важно Крими Съд и Прокуратура

Общински съветник и тартор в ромска махала в Пловдив сред задържаните за търговия на гласове

прокурор Антоанета Панчева

Кандидат-депутат от партия, която не е в парламента, жител на ромска махала в Пловдив и настоящ общински съветник са сред задържаните петима души по обвинение за участие и ръководене на разбитата престъпна група за търговия с гласове. Единият е с подписка, двама са задържани за 72 часа, а другите двама са с мярка задържане под стража. И петимата са били кандидати за народни представители на изборите на 4 април.

Както стана ясно по-рано на брифинг на прокуратурата, първоначално досъдебното производство е започнато от Районна прокуратура Пловдив за група за търговия на гласове. Повдигнати са 3 обвинения за водене и участие в групата. Събрани са данни и за човек с имунитет – кандидат за народен представител, заради което е пренасочено в Софийска градска прокуратура (СГП), разясни на брифинга говорителят й Антоанета Панчева.

От разпити, веществени доказателства, СРС-та е установено, че групата е действала от 6 февруари до 4 април в цялата страна, а структурата й е пирамидална. На върха й е организатор – собственик 4 на търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метанстанция и кабелна телевизия. Той е поддържал връзка с неформален лидер на партия.

За организатора е ясно, че е провел множество срещи в София, Пловдив, Карлово, Петрич и др. Членовете на групата са общували чрез специално купени телефони и СИМ карти за тях.

Финансирането е ставало с пари от страна извън ЕС. Парите от страната е трябвало да бъдат пращани в Турция, а от там да се транспортират чрез мулета в България.

„Участниците са работили по няколко схеми – издирвали влиятелни лица на местно ниво с ромско население. Обещавали пари за гласовете им. В различните райони се предлагали различни суми. На някои места – по 20 лв., на други – по 80 лв. Гласоподавателят пускал попълнена бюлетина, а празната, която вземал от комисията, предавал на застъпника, той я попълвал и я предавал на следващия“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Другата схема е корпоративна. Издирвали се собственици на фирми, на които се обещавали пари и услуги, за да гласуват работниците им за определена партия. Собственик на завод за перилни препарати се е срещал с член на престъпната група. Обещавали му съдействие за кандидатстване по европрограми. Има доказателства, че ръководителят на групата е финансирал издаването на документи за самоличност на работници с обещание да гласуват. Третата схема, която ползвала разбитата престъпна група е със застъпници – на всеки от тях се раздавали по 100 лв., а той трябвало да отведе до урните по 3-ма гласоподаватели.

Освен тази престъпна група за купуване на гласове са установени и други, които иначе се занимавали с лихварство, каналджийство, наркотици, пране на пари, и преди изборите се насочили към търговията с вот.

В СГП има 4 дела за престъпления против политическите права. По едно от делата СГП е запорирала 250 хил. лв.

Още

Неутрализираха престъпна група за търговия с гласове

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...