Quantcast
Новини Пловдив » Случка на деня » Пловдив отбеляза 200 години от рождението на Георги С. Раковски
Случка на деня

Пловдив отбеляза 200 години от рождението на Георги С. Раковски

Малките гвардейци от ДГ "Мая" също взеха участие в честването на годишнината.

Пловдив отбеляза 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски.

Официално слово по повод кръглата годишнина пред паметника на Раковски в Цар-Симеоновата градина изнесе кметът на Пловдив Здравко Димитров, който е и член на Инициативния комитет на националното честване.

Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър – Пловдив Николай Станчев, който рецитира част от одата „Раковски“ от Иван Вазов, написана  през 1882 година в Пловдив.

В програмата  участваха представителен гвардейски блок към Детска градина „Мая“ с ръководител и директор Стоил Семерджиев и Девическа хорова формация „Евмолпея“ с  диригент Алия Хансе и клавирен съпровод Борис Мирчев.

Строят беше приет от генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия и началник на Гарнизон Пловдив, който поздрави военнослужещите, членовете на „Родолюбие“, както и малките 5-6-годишни гвардейчета.

За да почетат кръглата годишнина и да положат венци и цветя пред паметника бяха още Александър Държиков – председател на Общински съвет Пловдив, Петър Петров – и.д. областен управител, заместник-кметовете Пламен Панов и Йордан Ставрев, общински съветници, кметовете на райони Димитър Колев, Стоян Алексиев, Иван Стоянов, заместник-кметове на райони, представители на общинската администрация, директори на общински предприятия, граждани, политически, обществени организации и медии.

Непосредствено след края на официалната церемония се състоя откриване на  фотодокументална изложба за живота и делото на Георги Раковски „Мечтател безумен, образ невъзможен”. Изложбата е подготвена от Регионален исторически музей – Пловдив и е експонирана на десет конструкции в Цар-Симеоновата градина.

Още

Пловдив отбелязва 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...