Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет с РНК ваксини
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет с РНК ваксини

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

През май-юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини и ще можем да изградим колективен имунитет. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, и член на НОЩ.

Той припомни, че през април  чакаме още 250 000 ваксини да дойдат у нас. „Още милион през май – всяка седмица по 250 000 на „Пфайзер“ и 350 000 всяка седмица през юни, и още 250 000 на „Модерна“. Така че, ще имаме достатъчно РНК ваксини за постигане на колективен имунитет, смята проф. Кантарджиев.

Той коментира и темата за въвеждането на ваксинационни сертификати за пътуване. Страната ни одобрява сертификатите – ние си даваме сметка, че сме туристическа дестинация и мисля, че се прави много активна политика и с нашите съседи, и на ниво ЕС, да има едно по-свободно, но контролирано придвижване на хора, обясни проф. Кантарджиев.

Той коментира, че на европейско ниво сертификатът съдържа много малко данни – името на лицето и това дали е изкарало коронавиус, има ли създадени антитела и какъв е имунния отговор, ако е изследван и трето – дали е ваксиниран.

За ваксините проф. Кантарджиев каза, че всяка ваксина е лекарство и се прилага по препоръките на производителя . “ Ако един производител е казал две дози, значи трябва да се прилага в две дози. Дали ваксината на „Астра Зенека“ може да се комбинира с друг вид – изследвания по този въпрос са започнали през февруари и до 1-2 седмици ще имаме резултатите от тях, за да може законово да се регулира и да се приеме това, обясни проф. Кантарджиев. По думите му, юридически все още не е издържано да се прилагат две дози от различни ваксини.

„Наясно сме, че се преекспонират нещата – нито са толкова често тези тромбози, редки са случаите – на три милиона се развива една тежка, каза проф. Кантарджиев.

Той подчерта, че тромбозите стават само при първа игла на ваксината и се наблюдават сравнително по-често при млади жени във фертилна възраст, които вземат контрацентипни средства.

„Рискът е, вчера разговарях и с колеги от Германия – когато жената е в овулация и приема първа доза от „Атра Зенека“. Това аз наричам имунна тромбоза и тя трябва да се лекува с гама глобулин, за да се предпази човекът, допълни той.

Според него проявите на тромбози са толкова рядко, че все още не може да се каже как механизмът за образуване на тромби зависи от ваксината. При втора игла няма описан случай на тромбоза, категоричен е Кантарджиев.

Цената на PCR тестовете е много висока поради голямото търсене – реактивите и труда трябва да са 20 до 30 лева, засега нищо в посока намаляване не може да се направи, защото частните лаборатории определят цената спрямо търсенето, обясни още проф. Кантарджиев.

Той обясни, че в страната вече се наблюдават нови варианти на коронавируса, те са в Северна България. В момента ги уточняваме и веднага ще бъде съобщена повече информация, допълни проф. Кантарджиев./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...