Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Съдът направи на пух и прах забраната на МВР на мъжкото хоро в Калофер
Важно Калофер Карлово Регион Съд и Прокуратура

Съдът направи на пух и прах забраната на МВР на мъжкото хоро в Калофер

rumen-stoyanov, plovdiv-press.bg, novini-plovdiv
Румен Стоянов

Ваня ДРАГАНОВА

Пловдивският административен съд обяви за нищожно разпореждането на началника на полицията в Карлово Станимир Кожухаров към кмета на Калофер Румен Стоянов да не участва и организира мъжкото хоро за Богоявление. То беше обжалвано от адвоката на Стоянов – Иван Денев.

Разпореждането се базира на заповеди на здравния министър за ограничителни мерки срещу ковид от 25 ноември и 18 декември 2020 г. „В Закона за МВР не е предоставена компетентност на органите на МВР да издават разпореждания във връзка с изпълнение на заповеди на министъра на здравеопазването… В Закона за здравето са посочени  компетентните органи, които осъществяват държавен здравен контрол: главният държавен здравен инспектор на Република България, регионалните здравни инспекции и Националният център по радиобиология и радиационна защита“, са мотивите, с които разпореждането е определено като издаден от орган, който няма правомощия за това. Отделно в документа няма никакви данни, че Румен Стоянов се е готвел да организира хорото. „Още повече че самото разпореждане посочва въпросното събитие като традиционно, свързано с голям църковен празник, което означава, че провеждането му не зависи от организацията на органите на местната власт, а е въпрос на традиция, наложена от населението на територията на общината“, пише в решението.

За капак една от заповедите на здравния министър е посочена като издадена на 25.11.200 г. „С оглед отдалечеността във времето на 200-ата година и липсата на основана българска държава като политически и правен субект към онзи момент съдът намира,че се касае за техническа грешка“, гласи коментарът на това датиране.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Още

Кметът на Калофер обжалва и двете глоби за мъжкото хоро
Съдът решава основателна ли е забраната на мъжкото хоро в Калофер

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...