Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Избраха Ива Митева от ИТН за председател на 45-ия парламент, всички бойкотираха ГЕРБ
България Важно Политика

Избраха Ива Митева от ИТН за председател на 45-ия парламент, всички бойкотираха ГЕРБ

Ива Митева

Ива Митева Йорданова-Рупчева от „Има такъв народ“ стана председател на 45-ия парламент. Тя беше избрана с голямо мнозинство. 163-ма депутати гласуваха  „за“, нито един „против“ , а 75 от ГЕРБ се въздържаха.

Предложението на ГЕРБ беза Цвета Караянчева, но тя събра подкрепа само колегите си от парламентарната група, а 160 депутати гласуваха „против“.

Цвета Караянчева от ГЕРБ, Виктория Василева от ИТН, Кристиян Вигенин от БСП, Мукаддес Налбант от ДПС, ген. Атанас Атанасов от ДБ, Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри, вън!“ бяха избрани за  зам.-председатели на парламента.

Председателят на парламента Ива Митева и заместниците й

„Заставам с голямо вълнение на тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност“, заяви Митева веднага след избирането си.

„Уважаеми колеги народни представители, поздравявам всеки един от вас с избора му за депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита и знанията на доказалите се перламентаристи да добавим младостта и енергията и новаторсикя дух на новоизбраните колеги“, допълни новият председател на Народното събрание.

От парламентарната трибуна тя подчерта, че на 4-и април повече от половината български избиратели са изпълнили обществения си дълг и са дали своя глас, за да се конституира Народното събрание. „Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми за ясно, предвидимо и стабилно законодателство, дело не на каприза на минутата, а плод на здраво обмисляне и всестранонно разглеждане“, категорична е Митева.

„Прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на това Народно събрание като конституционните норми, свързани с парламентарния контрол, изслушването на органите на съдебната власт и на органите, които изцяло или частично се избират от парламента се изпълнят със съдържание. Нека положим усилия за диалог помежду си, за търсене на добрите решения, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа“, призова от трибуната тя.

Как трябва да гласуват депутатите за избор на председател на парламента? Този въпрос успя да скара народните представители, след като в пленарната зала бяха направени две предложения от „Има такъв народ“ и от ГЕРБ.

Изненадващо от ГЕРБ направиха предложение гласуването за новия председател да е явно, със ставане от място и със заявяване на позиция „Да“, „Не“ или „Въздържал се“. Предложението бе отправено от депутата Александър Ненков, но то бе посрещнато с негодувание от останалите в залата. От ГЕРБ смятат, че „гласуването накуп“ не може да разкрие „какво е мнозинството“ в това НС. „Нашето предложение не цели да удължи заседанието, а цели да има яснота по въпроса какво е новото парламентарно мнозинство“, аргументира се Тома Биков.

Татяна Дончева от Изправи се! Мутри вън! опонира, че няма нужда депутатите да се изпитват по процедурите. Според нея няма нужда да се губи време, защото е ясно, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде приет само от техните 75 депутати. Дончева определи положението на управляващите като „цугцванг“, използвайки термина от шаха.

В крайна сметка искането на управляващите бе отхвърлено. Едва 74 души подкрепиха тяхната идея. Ръчното броене на гласовете и отчитатено на гласа на отсъстващите депутати онлайн създаде голяма каша в парламента.

Мика Зайкова не спираше да се опитва да вкара ред в залата и да намали градуса на напрежението.

Кандидатура на Цвета Караянчева бе представена от Десислава Атанасова. Тя бе посрещната с аплодисменти от едната част на залата и с освирквания от другата. „Дългогодишна парламентарна практика е най-голямата по брой политическа сила да излъчи председател. Тя бе нарушена вече веднъж през 2013 г. и онзи парламент беше краткосрочен. Моля да загърбим политическата си пристрастия и да следваме парламентарната традиция“, призова колегите си Атанасова.

Тошко Йорданов направи предложението на „Има такъв народ“- Ива Митева Йорданова-Рупчева. Съпредседателят на ИТН не пропусна да отбележи, че нейната биография е по-добра от тази на Караянчева.

Той акцентира, че  Ива Митева е преминала всички стъпала в администрацията на Народното събрание. Досега Ива Митева бе шеф на правната дирекция на парламента.

„Функцията на председател на парламента не е да служи като срамно смокиново листо за властта, обяви адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ и обясни, че ще подкрепят предложението на „Има такъв народ“.

Това предизвика Вежди Рашидов от ГЕРБ, който поиска от председателстващата заседанието Мика Зайкова да не допуска използването на квалификации от парламентарната трибуна, давайки за пример и израза мутри. „Квалификации срещу една дама е вулгарно“, критикува той. „На вас ви викат „сестра Галева“ и вие викате „Мутри“ на 200 човека в тая зала. Квалификации срещу една дама е просто вулгарно. Кърджали е един мнгоо хубав град. Аз съм от Кърджали“, заяви Вежди Рашидов.

Да не си разменяме обиди и да се превръщаме в пазар, призова Зайкова./ПловдивПрес

Още новини по темата

Мая Манолова вдигна градуса в парламента – поиска ревизия на Борисов, от ГЕРБ тропат по банките

Христо Иванов, ДБ: Ще работим за предсрочното освобождаване на Иван Гешев

Карадайъ: Избирателят иска да изпълним девиза „Съединението прави силата“

Нинова: Не преговаряме с ГЕРБ, нито с ДПС. Ще подкрепим правителство на „Има такъв народ“

Първите предложения на ИТН: Промени в Изборния кодекс и субсидия от 1 лв. на глас

Атанасова: Ще предложим кабинет, работещ на високите обороти на предходния

Радев към депутатите: Възстановете парламентаризма! На 19 април започвам консултации за правителство

Мика Зайкова от ИТН удари първия звънец, депутатите положиха клетва

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...