Quantcast
Новини Пловдив » България » Коя е Ива Митева – новият председател на парламента
България Политика

Коя е Ива Митева – новият председател на парламента

Ива Митева
Ива Митева

Новата шефка на Народното събрание Ива Митева досега не е била публично лице, но е много добре позната в парламентарните среди като човек с голям юридически опит. Ива Митева Рупчева е родена в Разград.

Завършила е висше образование в СУ „Св. Кл. Охридски“ през 1996 г. Отчислена е с право на защита като докторант по докторска програма „Конституционно право на РБългария“ в Институт за държавата и правото към БАН, пише „24 часа“.

Професионалният си стаж е започнала през 1998 г. в Министерството на правосъдието. От 2000 г. е назначена в Народното събрание и е преминала през всички стъпала в парламентарната администрация от държавен експерт до директор на Дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“.

Била е член на експертните екипи за подготовка на предложение и обсъждане на промени в конституцията.
От 2007 г. активно участва в изработването на промените в изборните закони като член на експертните екипи за изработването на Изборен кодекс и приемането на нов Изборен кодекс.

От 2017 до 2019 г. е лектор по практическо нормотворчество в програмата за следдипломна квалификация на Института за публична администрация и СУ. Хоноруван преподавател в НБУ, департамент „Право“, курс „Практическо нормотворчество“.

Митева познава в детайли работата на парламента. Тя е участвала в писането на всички парламентарни правилници в последните мандати и е наясно с процедурите в работата. През нея са минали всички основни закони в държавата през последните години. Бе дясна ръка на депутатите в изработването на промените в изборното законодателство в не един парламент.

Тя стана депутат от “Има такъв народ” като втора от столичния 23-и МИР, където водач е проф. Андрей Чорбанов. Тъй като през годините е работила добре с депутати от всички парламентарни групи, при това не само от правната комисия, затова кандидатурата ѝ събра такава внушителна подкрепа./ПловдивПрес

Още новини по темата

Избраха Ива Митева от ИТН за председател на 45-ия парламент, всички бойкотираха ГЕРБ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...