Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Наследството на Европейска столица на културата продължава до края на 2022-а с 52 проекта
Култура Пловдив Пловдив 2019

Наследството на Европейска столица на културата продължава до края на 2022-а с 52 проекта

Финансова подкрепа на стойност 1 499 250, 50 лв. ще получат 52 проекта по програма „Наследство II“ на Европейска столица на културата. Във втория етап на отворената покана, разпределяща паричното измерение от наградата „Мелина Меркури“, се включиха 121 кандидати, които мотивираха идеите си в две конкурсни направления – „Фестивали и творчески инициативи“ и „Творческият Пловдив“. Оценките на предложенията бяха направени от две експертни комисии в различен състав от по 5-има членове и утвърдени с решения на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“.

За направление „Фестивали и творчески инициативи“ от получените 79 проектни предложения в категории „Фестивали и големи събития“ и „Малки проекти“ комисията със свое решение разпределя общо 999 330,00 лв. за реализирането на 31 от предложените до края на 2022-а година. Сред одобрените са емблематичните за града и програмата на „Пловдив 2019“ събития като Opera Open, One Dance Week, продължението на филма Завръщане, Electric Orpheus, Аниме и гейминг фестивала и младежката платформа PROGRESSIVE.

По направление „Творческият Пловдив“, който бе разработен за насърчаване потенциала на пловдивските артисти и организации, от получени 42 предложения комисията селектира 21 с възможност за включване на 3 резерви. По това направление комисията разпредели 499 920,50 лв. от предвидените половин млн. лв. за 9 събития, които да се реализират до края на тази година и още 12 през следващата 2022-а. Благодарение на този сегмент от отворената покана към списъка с проекти към наследството от Европейска столица на културата се присъединяват и инициативи, свързани с творчеството на артистите Георги Божилов-Слона и Камен Чанев. Към нея ще се реализират още събития и на Регионална библиотека „Иван Вазов“, Градска художествена галерия – Пловдив, Регионален природонаучен музей – Пловдив, АМТИИ, Пловдивско фотографско средище и др.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...