Quantcast
Новини Пловдив » България » Първите предложения на ИТН: Промени в Изборния кодекс и субсидия от 1 лв. на глас
България Важно Политика

Първите предложения на ИТН: Промени в Изборния кодекс и субсидия от 1 лв. на глас

Тошко Йорданов
Тошко Йорданов

Първите законопроекти, които „Има такъв народ“ ще внесе още днес, са за промени в Изборния кодекс и субсидия от 1 лв. на глас. Това обяви във встъпителната си реч зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

„Имаме парламент, който е различен от всички предишни, защото закъсня с 6 месеца. А закъсня, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказваха да изпълнят една от основните процедури на демокрацията – предсрочните избори. Този парламент е различен, защото в него има представители на хората, които протестираха 1 година“, каза Тошко Йорданов. Той добави, че в залата има депутати, участвали в протестите, които са яли бой от полицията.

„Няма нужда се лъжем – този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат. Не е ясно колко ще изкара. Но това поставя пред него една основна задача и това е промяна в Избирателния кодекс. Има няколко елементарни неща, които хората искат и този парламент е длъжен да направи. Трябва да се махне ограничението за секциите в чужбина, трябва българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата, трябва да има 100% машинно гласуване, да се разпусне ЦИК и да се избере нова, трябва да има видеонаблюдение на изборите. Това са неща, които този парламент трябва да изпълни“, изброи Йорданов.

На подмятане от залата какво става с мажоритарните избори, какъвто беше един от въпросите в референдума на Станислав Трифонов, Тошко Йорданов каза, че мажоритарни избори се правят с мнозинство. „Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, обясни Йорданов.

Речта му продължи около 3 минути след пространните слова на президента Румен Радев и на Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...