Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев към депутатите: Възстановете парламентаризма! На 19 април започвам консултации за правителство
България Важно Мнения

Радев към депутатите: Възстановете парламентаризма! На 19 април започвам консултации за правителство

Румен Радев

На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепостни на политически лидери. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към депутатите в словото си при откриване на 45-ото Народно събрание.

Повече от народните представители станаха на крака, щом държавният глава застана на трубината. Изключение направиха депутатите от ГЕРБ.

„Първо искам да се обърна към вас, народните представители, и да ви поздравя с високоотговорната мисия, която избирателите възложиха на вас – да го представлявате, да сбъднете въжделенията му. Мнозина са тук за първи път – винаги ще се намери някой, който да ви упрекне за липсата на опит, както правеха това с мен. В политиката някой наричат опит своите грехове и изкуствоно да останат безнаказани, да търгуват с националния интерес в името на своето оцеляване. Хората поискаха нови хора и избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, които започват сега, имат шанса да запишат една красива глава в своите биографии – затова приемете липсата на опит като прекрасна възможност, обърна се Радев към нвите парламентаристи.

Той припомни, че институцията се намира  в дълбока криза, а 44-ото НС  абдикира от парламентарния контрол. Президентът и изброи отново критиките си към предходния парламент през изминалите години – начинът на промяна на законите, опита за промяна на конституцията.

„Миналото народно събрание абдикира и се прилагаха техники за избягване на общественото гласуване.Законопроектите на изпълнителната власт се внасяха от групи депутати. Ключови закони се изменяха чрез преходни и заключителни разпоредби тихомълком в други закони, които не са център на обществено внимание. Правният нихилизъм достигна своят апогей, когато мнозинството реши да печели време с предлог нова Конституция. Благодаря на тези от вас, които спряха това политическо и юридическо споразумение. Често налагах вето, но рядко аргументите ми имаха оздравителен ефект. Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите. Някои вещаят кратък живот на 45-ото НС. Времето ще покаже, това зависи и от вас. Но колкото и да трае, пред този парламент стоят отговорни и важни решения – съставянето на правителство, стъпки за преодоляване на кризата, актуализация на бюджета“, изброи Румен Радев.

Държавният глава обяви, че в понеделник, 19 април, започва с консултациите с политическите сили. Той предупреди, че не трябва да се търси само математическо мнозинство. „Знаете максимата, че когато всички са управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече – ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти“, категоричен бе държавният глава.

“ Независимо какъв ще е ходът на консултациите и какво правителство ще бъде съставено, парламентът трябва да промени рамката на избирателния закон, коментира Румен Радев. Той напомни своите предложения за промяна, сред които и въвеждането на електронно гласуване.

Според Радев е необходим нов тип управление – синтез на почтеност и компетентност. „Ще бъде силен знак ако вие, политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете консенсус за формулиране и прилагане на Пакт за почтеност и компетентност относно номинирането на хора за високи управленски постове“, обърна се към депутатите президентът.

Той поиска прозрачен и предвидим законодателен процес, както и контрол на парламента над големите бюджетни харчове. „Надявам се да се гарантира свободата на медиите чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от изпълнителната власт и поддържането на професионални стандарти. Старото НС изолира журналистите и се надявам да поправите тази грешка, каза Радев. Той очаква бързото приемане на Плана за възстановяване.

Ако НС не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да излъча служебен кабинет. Пожелавам на всички вас, да запишете имената си в историята на България с добри закони. На добър час!“, завърши Радев.

Още новини по темата

И депутатите под карантина се заклеха

Борисов депозира оставката на ръководения от него Министерски съвет

Мика Зайкова от ИТН удари първия звънец, депутатите положиха клетва

Радев пожела успех на новите депутати, протестиращи пред парламента

10 опитни депутати и 12 нови лица от Пловдив и областта в парламента, най-много са икономистите

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...