Quantcast
Новини Пловдив » Важно » 10 опитни депутати и 12 нови лица от Пловдив и областта в парламента, най-много са икономистите
България Важно Пловдив Политика Посоки

10 опитни депутати и 12 нови лица от Пловдив и областта в парламента, най-много са икономистите

Депутатите от Пловдив, колаж: ПловдивПрес
Депутатите от Пловдив, колаж: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

10 опитни депутати и 12 нови лица от Пловдив и областта влизат в 45-ото народно събрание. Днес всички 240 народни представители ще положат клетва. По 11 са мандатите в 16-и и 17-и МИР, а  с най-дълъг стаж в парламента от всички 22-ма пловдивски избраници е Рамадан Аталай от ДПС. Той ще кара 8-и мандат и е избран от 17 МИР. В 44-ото НС влезе от Силистра и беше член на комисиите по енергетика и регионална политика.

Най-голяма е групата на икономистите, които са шестима. Трима от депутатите са юристи. Двама са преподаватели в Пловдивския университет, също толкова са и бизнесмените.

ГЕРБ ще има трима представители от Пловдив-град – Иван Тотев, Вежди Рашидов и Радомир Чолаков. Най-опитен сред тях е Вежди Рашидов. Скулпторът, който беше  министър на културата в кабинета „Борисов 1“ и „Борисов 2“, има и два мандата като парламентарист. В 44-ото НС беше председател на Комисията по културата и медиите.

Народното събрание не е непознато и за Иван Тотев. Пловдивският председател на ГЕРБ изкара два месеца в 41-ото НС през 2009-а година, след което беше назначен за областен управител. Опитът на Тотев като кмет на „Източен“, а след това и като градоначалник на Пловдив от ноември 2011 година до ноември 2019 година е безспорен и е логично да бъде член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Той е завършил „Технически системи и технологии“ в Техническия университет и „Публична администрация“ в  Пловдивския университет.

Ново лице е юристът Радомир Чолаков, който беше в листата на ГЕРБ от гражданската квота. В годините назад той е заемал позициите главен юрисконсулт, главен секретар и изпълнителен директор на Българската национална телевизия, главен юрисконсулт и административен директор на Вестникарска група България, изпълнителен директор на Съюза на издателите в България и др. Последно беше изпълнителен директор на „Каолин“ ЕАД.

За първи път като законотворци ще прекрачат прага на сградата, на която пише „Съединението прави силата“, тримата пловдивски представители на „Има такъв народ“ – сценаристът и зам.-председател на ИТН Тошко Йорданов, световната шампионка по шах Антоанета Стефанова и Теодора Пенева – един от експертите на партията в сектор „Енергетика“ и икономист по образование.

Един мандат зад гърба си вече има депутатът от БСП проф. Иво Христов. Магистър по право и доктор по социология на правото на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, преподавател в Пловдивския университет, а от ноември 2016 г. заема академичната длъжност „професор“ в катедра „Приложна и институционална социология“ от „Философско-исторически факултет“ на ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е експертен сътрудник на Комисията по правни въпроси към 38-о, 39-о, 40-о и 41-вото Народно събрание.

Вторият пловдивски депутат, който влиза от БСП, е Иван Петков. Завършил е финасов мениджмънт в Свищов и работи в семейна брокерска кантора. Беше един мандат в Общинския съвет.

Двамата представители от „Демократична България“ Манол Пейков и доц. Ивайло Старибратов също са нови лица в 45-ото Народно събрание. Манол Пейков е издател, съсобственик на издателство “Жанет 45”, преводач, съсобственик на звукозаписно студио „Пекарната“, създател на културно-информационния гид „Програмата Пловдив Инфо“ и член на Националния съвет на “Да, България!”. Вероятно ще бъде член на Комисията по културата и медиите.

Ивайло Старибратов e бивш директор на Математическата гимназия в Пловдив. Логично е доцентът от Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет да бъде част от Комисията по образованието и науката.

От „Изправи се! Мутри, вън“ в парламента влиза Мария Капон, която има голям политически опит като бивш евродепутат и народен представител в 40-ото НС. Зам.-председателят на Единна народна партия по професия е икономист.

От Пловдив-област ГЕРБ изпраща трима депутати – Дани Каназирева, Младен Шишков и Данка Люртова.

Депутатите от Пловдив-област, колаж: ПловдивПрес
Депутатите от Пловдив-област, колаж: ПловдивПрес

Данка Люртова е икономист, а Младен Шишков – инженер. Двамата вече имат по един мандат в 44-ото НС. Тя беше в комисиите по  образование и по околна среда, а той – зам.-председател на Комисията по околната среда и водите и член на Комисията по регионална политика.

Дани Каназирева няма опит като парламентарист, но натрупа такъв като областен управител, и то в тежката година на пандемия. Беше и три мандата общински съветник. Адвокат по професия и доктор по конституционно право. Пред ПловдивПрес тя призна, че все още не знае в кои комисии ще влезе, но най-голям е шансът за правната комисия.

От БСП също трима ще представляват жителите на областта в 45-ия парламент – Манол Генов, Веска Ненчева и Енко Найденов.

Манол Генов ще кара трети мандат, а преди това беше шеф на ВиК в Пловдив. Той е икономист и в предишното Народно събрание беше зам.-председател на Комисията по околната среда и водите и член на Комисията по регионална политика.

Веска Ненчева е била учителка по български език и литература в СУ „Христо Проданов“ в Карлово 21 години. В 44-ото НС  работи в Комисията по образование и наука и Комисията по политиките на българите в чужбина.

Ново лице е Енко Найденов от Асеновград. Юристът размести червената листа и от 11-и се изстреля трети, след като събра 2882 преференции.

Танер Тюркоглу и Лъчезар Бакърджиев от „Има такъв народ“ ще седнат за първи път на депутатските банки. И двамата са бизнесмени – първият в Джебел, а вторият в Карлово. Лъчезар Бакърджиев е икономист по образование, а политическата му кариера е свързана със СДС, бил е общински съветник в Карлово от партията на зелените.

От „Демократична България“ депутат ще бъде военният експерт Велизар Шаламанов, който е роден в Карлово. От 6 август до 7 ноември 2014 г. той е министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки, а между 1998 и 2001 г. е заместник-министър на отбраната и член на Съвета по сигурността към Министерски съвет.

Представител на  „Изправи се! Мутри вън!” от Пловдив-област ще бъде  Румен Йончев. Лидерът на Земеделски народен съюз има вече два мандата в парламента. В 42-ото НС беше в парламентарната група на „Коалиция за България“, но я напусна и стана представител на „България без цензура“, чийто лидер беше Николай Бареков. В 43-ия парламент влезе от „България без цензура“, но групата се преименува на „Български демократичен център“, а част от депутатите, сред които и Йончев,  настояха към името да се прибави и „Народен съюз“, но това не се случи и и станаха независими. Той е икономист по професия.

Още новини по темата

Кои ще са новите депутати от Пловдив-град? Водачите държат ключа

Мандатите в Пловдив-област: По 3 за ГЕРБ-СДС и БСП, 2 за ИТН

Мандатите в Пловдив-област: ГЕРБ-3, БСП-3, ИТН-2, ДПС-1, ДБ-1 и ИСМВ-1

Мария Капон и Ивайло Старибратов сигурни депутати от Пловдив

Тошко Йорданов от ИТН и Младен Шишков от ГЕРБ водят по преференции в Пловдивска област

Бойко Борисов с най-много преференции в Пловдив, втори е Тошко Йорданов

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...