Quantcast
Новини Пловдив » България » Приеха да се гласува оставката на кабинета „Борисов 3“ със 157 гласа
България Важно Политика

Приеха да се гласува оставката на кабинета „Борисов 3“ със 157 гласа

Велико Народното събрание
Народното събрание

Депутатите приеха да се гласува оставката на кабинета „Борисов 3“ със 157 гласа „за“. Преди това имаше люти спорове дали депозираната вчера оставка трябва изобщо да се гласува.

На какво правно основание внасяте за гласуване оставката на правителството. Тя се внася, но не се гласува, заяви Дани Каназирева от ГЕРБ.

Трябва да е налице констативен акт за нейното приемане. Всички оставки се обективират с тяхното приемане от Народното събрание, обясни парламентарната шефка Ива Митева. И допълни, че МС ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство, пише „24 часа“.

Не само, че трябва да бъде гласувана и приета оставката, но на този стол трябва да дойде този, който я е внесъл, скочи Георги Свиленски. Той попита дали Борисов е внесъл лично оставката, изразявайки съмнение дали не се е случил държавен преврат.

И призова Митева да положи всички усилия – институционални и законни, премиерът да бъде доведен в пленарната зала.

Не съм изненадан, че ПГ на ГЕРБ има нужда от правни консултации, заяви Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“. И поиска пряко излъчване на заседанието, защото щяло да е интересно.

Какво ще се случи, ако тази оставка бъде приета. Направете правителство и веднага Бойко Борисов няма да е премиер.

Какво ще се случи, ако тази оставка бъде отхвърлена, попита Тома Биков от ГЕРБ. Няма, отвърна му глас от залата. Искам юрист да ми го каже, не фен, отвърна депутатът от ГЕРБ.

Смешни работи правите. Оставка може да се иска, да се гласува вот на недоверие, може и три пъти да я гласуваме, да дойдем извънредно тук. Ще загубим два часа в глупости, няма да увеличим така авторитета на парламента, каза Биков.

Вие обидихте конституцията и законите на тази страна, оставката трябва да се гласува, не можете да наричате текстовете от конституцията и законите смешни, отвърна му Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

Силно се надявам, че няма да започнат различните ПГ да съперничат със „Шоуто на Слави“ по създаването на шоу, защото са много неравноправни конкуренти, заяви Татяна Дончева. Този спор бе повдигнат за първи път през 2001 г. от мен и Корнезов. Ние застъпвахме вашата теза, смятайки, че записаното в чл. 111 на конституцията не е достатъчно категорично и еднозначно. Тогава парламентът реши гласуване и тази практика е възпроизведена много пъти. Приемането на оставката според записа на конституцията предполага нарочен акт, а не мълчаливо съгласие, че не се гласува, обясни тя. В новоизбраното Народно събрание Министерският съвет подава оставка, дори мнозинството да е същото, дори правителството да е същото по състав, обясни юристката. И напомни, че създадената практика е да се гласуват тези оставки. За да не превръщаме трибуната в правна лекция и хората да останат с впечатлението, че ще си изнасяме такива. Съдията на мача трябва да бъде незабележим, тогава играта си тече както трябва, не се правят забележки, допълни Дончева.

Точно цитирахте Конституцията, който казва, че с приемането на оставката се прекратяват правомощията на МС. Това означава ли, че като я приемем сега, няма да имаме правителство, попита Биков.

Вие сте си в правото да приемете каквото решите, имате достатъчно мнозинство. Ще се види кой е управляващи и опозиция, каза Александър Ненков. Искате да унижите Борисов, ГЕРБ и правителството – добре, направете го. Но вие унижавате и хората, които са им дали пак доверие, предупреди той. И критикува, че хората, които са искали да повишат нивото на парламентаризма и рейтинга му, всъщност не правят това.

Премиерът и министрите са там по волята на конституцията, която ги задължава да изпълняват тази роля и да няма вакуум между едно и друго правителство. Колкото по-бързо направите правителство, толкова по-бързо омразният ви кабинет на Бойко Борисов ще отиде в историята. Така че – стегнете се, направете си кабинет, и Борисов и неговия час по-скоро ще отидат в историята, допълни Ненков.

Митева прекрати дискусията, напомняйки, че проектът за програма се гласува без обсъждането. И обясни, че е дала думата на Каназирева от уважение.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...