майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Великобритания се прощава с херцога на Единбург принц Филип СНИМКИ
Важно Свят

Великобритания се прощава с херцога на Единбург принц Филип СНИМКИ

Великобритания се прощава с херцога на Единбург принц Филип
Великобритания се прощава с херцога на Единбург принц Филип

Великобритания запази минута мълчание в памет на принц Филип. 99-годишният съпруг на британската кралица Елизабет Втора ще бъде погребан в събота в замъка Уиндзор, където почина на 9 април. Заради пандемията той бе изпратен в тесен семеен кръг, само четири дни преди рождения на кралицата, която навършва 95 години на 21 април.

Траурната процесия се проведе в замъка „Уиндзор“. Принц Филип е планирал погребението си цели 18 години. Участвал е в конструирането на специаления джип, с който беше превозен ковчегът му от „Уиндзор“ до параклиса „Сейнт Джордж”, където ще бъде погребението.

Прозвучаха любимите песни на Филип, избрани лично от него. Принц Чарлз, принц Андрю, принц Едуард и принцеса Ана заедно с принц Уилям, принц Хари – синовете на престолонаследника принц Чарлз, и между тях Питър Филипс, синът на принцеса Ана следваха катафалката „Ленд роувър“ в процесията до параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор.

Принцовете и принцесите са подредени по линия на наследяването.  Филип е искал погребението да покаже, че семейството е единно.

Цялото семейство е в костюми, а не в униформи, по желание на Филип. Всички медали обаче са на показ. Филип е бил светски човек  и е обичал  живота, затова е държал да не са в униформи.

Кралица Елизабет Втора пристигна до параклиса „Сейнт Джордж”с автомобил Bentley, придружена от дама.

Решението кой да бъде поканен на церемонията е взето лично от кралица Елизабет Втора. Тя е трябвало да вземе много трудни решения кой ще присъства и кой не. Първоначално плановете за погребението на принц Филип са включвали 800 гости, а желанието на кралицата е било да бъдат включени всички клонове на това огромно семейство на съпруга й.

На службата всички носят защитни маски и спазват социална дистанция. Опечалените не носят военни униформи, както определи сама кралицата.

Кралица Елизабет Втора

На погребението присъстват още Камила, херцогинята на Корноул, Катрин, херцогиня на Кембридж, всички останали внуци на херцога и съпрузите им, децата на принцеса Маргарет, покойната сестра на кралицата, Бернхард, принц на Баден, Донатус, принц на Хесе и принц Филип на Хоенлое-Лангенбург. Графиня Маунтбатън на Бирма, най-близката приятелка на принц Филип, също ще е сред опечалените на погребението. Графинята, на 67 години, е съпруга на граф Маунтбатън, внук на граф Луис Маунтбатън – чичо и ментор на принц Филип. Граф Луис Маунтбатън е роден в Уиндзор като принц Луис фон Батенберг, той е племенник на княз Александър Първи Батенберг. През 1979 г. загива при атентат на ИРА, отбелязва Нова телевизия.

Първоначално тялото на принца ще бъде положено в кралската галерия, където са погребани и други монарси. След като кралица Елизабет Втора си отиде от този свят, тленните останки на Филип ще бъдат преместени в галерията с нейното семейство.

Паметта му ще бъде почетена от много хора на малкия остров Тана. Оказва се, че местното население почита съпруга на кралицата като бог. Той е посетил острова през 1974 г. и оттогава местните го смятат за божество. Днес те отправят молитви, за да може душата му да се принесе там. В страната има легенда, че принцът е техен роднина, а кожата му е избеляла, след като се е търкулнал по коралов риф.

Още новини по темата

Великобритания се сбогува с принц Филип

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...