Quantcast
Новини Пловдив » България » Росен Плевнелиев: „Има такъв народ“ са политически инженери като Бареков
България Важно Политика

Росен Плевнелиев: „Има такъв народ“ са политически инженери като Бареков

Росен Плевнелиев

Единственият вариант за правителство с кратък хоризонт е с мандат на „Има такъв народ“. С тези думи започна участието си в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ на NOVANEWS Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г.

По думите му „Демократична България“ няма как да сформират управление, защото са притеснени от това, което виждат в „Изправи се! Мутри вън!“ и „Има такъв народ“.

„От днес ситуацията е различна, след като и БСП припозна президента Радев като техен кандидат. Цялата власт в държавата, силният човек вече е президентът Радев. Той носи отговорност за това, което се случва в България. Коя е партията, която ще получи третия мандат, ако „Има такъв народ „не състави кабинет?  С 99% сигурност това ще е „Демократична България“. Те подкрепят президента, но нямат шанс с трети мандат да направят правителство. „Демократична България“ няма как да сформират управление, защото са притеснени от това, което виждат в „Изправи се! Мутри вън!“ и „Има такъв народ“. Едно дългосрочно управление с мандата на „Демократична България“, с участвието и подкрепата на популистите от „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“ означава смърт за ДБ и те го осъзнават“, прегнозира Плевнелиев.

„Притеснява ме, че държавният глава ще получи повече права по отношение на ЦИК. Голямата битка за България е, ако променим системата така, че от парламентарна република стане президентска. Започват да се прокарват идеите как да облечем държавния глава с още повече правомощия“, смята Плевнелиев.

Според него българският президент има много повече права, отколкото в Германия и Гърция, например. А планът на задкулисието е да се стигне до президентска република.

„Има такъв народ“ са политически инженери като Бареков, не гледам на тях като партия с дълъг хоризонт. Те ще изиграят своята роля сега. Ако намалим на 1 лв. на глас партийната субсидия, задкулисието печели. Политическите партии ще трябва да отидат към сенчесто финнасиране. Другото искане – мажоритарен избор в два тура. Вносителят на идеята, за да вземат властта, бяха от „Има такъв народ“. В деня, в който взеха властта, се отказаха от мажоритарен вот, излъгаха българите“, заяви Плевнелиев.

„Политическа криза ще има, когато не сме в състояние да излъчим правителство“, каза още той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...