Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Съботен цикъл: Инептокрация за нацията
Важно ИЗБОРИ 2021 Мнения Политика Съботен цикъл

Съботен цикъл: Инептокрация за нацията

Колаж: ПП
Колаж: ПП
  • Не всякога било вярно, че щом си на власт, значи си умен

Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл


Докато се случваха  бурните вълнения около изборите и съставянето на новия ни парламент, научих една нова дума. От мъчните! Инептокрация! От текст на доц. Момчил Дойчев я научих. Според световноизвестен негов западен колега тя означавала власт на неподходящите. При някои аномалии в развитието на обществото, макар и чрез демократични избори, на власт идвали неподходящи и негодни да управляват личности. А те пък били избирани от избиратели с никакъв или незначителен принос в произвеждането на блага за обществото.

Притеснява ме това, че е много възможно да са прави три четвърти от новоизбраните депутати, които при откриването на новия ни парламент твърдяха, че сме живели в условия на непократично управление. Избрано от нас или от тези от нас, окачествявани от западния учен като избиращи негодни да управляват ефективно, защото самите те са негодни да произвеждат и създават качествено и ефективно.

И да се правим на различни от посочените по-горе избиратели е безсмислено. Защото по законите на демокрацията мнозинството решава как и накъде да се развиват държавата и обществото ни. Оказва се, че отричаното днес мнозинство е решавало и в тон с характеристиката, направена му от западния учен, е мислило, че никога никой няма да се усъмни в неговата умност, защото е на власт. А щом си на власт, значи си по-умен от тези, над които властваш, колкото и да го усукват политолозите.

Много се надявам черните ми мисли да се дължат на някакво недоразбиране от моя страна на казаното от западния политолог и цитирано от цитирания от мен доцент. Какво се получава?

Да те изберат за нещо, не винаги значи, че си най-подходящият за това нещо. И да си прочел нещо, не винаги значи, че си разбрал какво е искал да каже този, който го е написал. Нали е казано, че по пътя от писателя до читателя винаги нещо от мисълта при писането се губи.

Но фактите са си факти. Всички парламентарно представени партии и коалиции са против най-голямата, но и най-употребяваната ГЕРБ-СДС още от първия миг на 45 НС. Всички гласуваха не за предложената от тях, а за предложената от „Има такъв народ“ кандидатура за председател на НС. Дори депутатите от ГЕРБ-СДС не посмяха да са против, куражът им стигна да са само въздържали се.

Но това си е все пак тяхна депутатска работа. От нашата си битова камбанарийка най-щастлив от гореизложените факти е моят комшия на село Стоянчо Так’ъуто.  Мисля убедено, че той беше най-щастливият човек от случващото се в първия ден и в първите часове на случващото се в  новото ни НС.

Налага се да обясня неговия прякор. Стоянчо не е глупак, нито е лишен от интереси.  Природата е решила да го обособи като човек, който говори бързо и задъхано. При това положение непрекъснато се случва да не му идва навреме думата, с която иска да изкаже вълненията си и той я заменя с „такъуто“. Което преведено правоговорно ще рече „таковата“. Използва го това „такъуто“ вместо подлог, сказуемо и всички други части на изречението.

И понеже Так’ъуто не е нито глупав, нито неискрен човек, сам и честно, откровено си признава, като казва усмихнат – и акълът, и думите ми идват по- късно.

Так’ъуто е страстен фен на „Шоуто на Слави“ от създаването му и през всичкие му метоморфози. Даже грубоватите селски шегобийци са го съветвали да се прекръсти официално от Стоян Едикойси на Шоуто на Так’ъуто. Като за пример му сочат онзи наш български джентълмен от Подунавието, който чрез продължили дълго надлежни съдебни процедури смени дядовото си име и си изкара лична карта с името Манчестър Юнайтед. Защото е фен на английския футболен клуб.

Так’ъуто е българолюбец, никога няма да се прекръсти англо-саксонски. И обича да общува. Обикновено като преразказва какво е видял и чул в шоуто на неговия кумир. И сред най-потърпевшите е моя милост. Аз му казвам, че по телевизията гледам само новините и малко спорт. Той ми разказва в неговия си слоган снощните скечове от шоуто.

Аз му казвам, че имам телевизор и ако искам, мога да гледам това шоу. Той казва, че ми го разказва, защото аз му казвам, че не го гледам.

Аз му казвам, че не го гледам, защото нещо съм дефектен, нямам очи за развлекателната телевизия и защото ми е някак си притеснително от сценарно и сценично изнасилвания хумор. И по тази причина не искам да знам какво се прави в това шоу. Той ми казва, че не искам да знам какво се прави в това шоу, защото не знам какви чудеса се правят в него и ми ги разказва, за да ги знам и да го гледам. Защото иначе ще продължавам да си живея без радостите на тоя живот, а не бива, защото не съм бил лош човек.

Когато веднъж, малко невъздържан, съвсем несъзнателно рискувах незаменимото на село добросъседство и го запитах защо не си избере други наши съселяни, на които да разказва какво се случва в шоуто, той искрено се учуди. Как да им разказвам, та те всичките го гледат, само ти си, на когото може да бъде разказвано, ми каза.

А него толкова го кефило случващото се в шоуто, че ако не го разкажел на някого щял да се пръсне отвътре. И е в силната позиция, защото в условията на демокрация истината е на страната на мнозинството и изключенията много трудно се доказват.

С доста голямо притеснение ще споделя още едно свое виждане. Ние хората в третата възраст можем да сравняваме случващото се в обществото ни в много по-дълъг период от време и не бива да се сърдим, когато младите и действените членове на нашето общество се надсмиват на нашите сравнения, но… С мои връстници сме си говорили, че в днешното ни време комиците и шоумените са заменили всякаквите партийни величия от времето на др. Живков.

Тогава, не само радиото и телевизора, чешмата да отвориш, ще чуеш и видиш да ти обясняват какво са решавали в ЦК на БКП, ЦК на КПСС, Варшавския договор и други такива. И колко черна вълна се навдига от Запад.

Сега театрите са полуживи, но медиите са се напънали да ни разсмиват. Талантливи актьори и режисьори се обличат в женски дрехи, за да разиграват телевизионно престарели вицове. Примерно за отношенията между снаха и свекърва.

Всяко време си има темите, с които занимава обществото и те си имат феновете. И всяко време си понася, доколкото му е възможно, досадите.

Не бих искал да си помислите, че аз дори и в най-малка степен допускам, че евентуално управление на „Има такъв народ“ би било инептократично. Защото ineptus от латински значило негоден, а хората, които правят шоуто от 20 години и сега искат да го присадят върху политиката, не са некадърни. Дори напротив! Дори не са негодници.

Авторът на термина нептокрация Жан дьо Омерсон твърди, че неподходящите, безпомощните и глупавите във властта се избират от най-малко подготвените да се трудят и произвеждат. А моят комшия на село Стоянчо Так’ъуто, примерно, отглежда лозя, има най-добрия пчелин в цялата околност и освен това е осветител и статист в наследения от соца селски самодеен театър.

Моля за усмивки, призова при откриването на 45-то НС доайенът г-жа Мика Зайкова. Хайде да позагърбим песимизма, всяко начало е малко или много осветено с надежди. Я, колко проектозакони се внесоха в парламента още от първия му ден. Току виж, станали закони и новите власти организират спазването им, корупцията, тази чума, която мори обществото и държавата ни, ще умре от страх. Или пък ще се скрие някъде вдън горите тилилейски./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...