Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Откриват Епископската базилика на Филипопол СНИМКИ
Важно Градът Култура

Откриват Епископската базилика на Филипопол СНИМКИ

Голямата базилика

Отлаганото година  и половина откриване на Епископската базилика на Филипопол, известна и като Голямата базилака, е насрочено за днес. Спорната като уместност точно на това място сграда, която е по същество метален павилион, отвътре е впечатляваща – основно с изключително красивите мозайки, реставрирани под ръководството на доц. Елена Кантарева-Дечева. Те са експонирани на две нива, има и детски кът, в които децата могат да се запознаят с работата на реставраторите на мозайки или да се пробват в гръчарството. Има и зона с добавена реалност – човек застава пред голям екран, вижда отражението си и в един момент се оказва обкръжен от пауни и други красиви птици – като изобразените на мозайките от IV – VI век.

Откриването на Епископската базилика на Филипопол съвпада с  Международния ден за опазване на паметниците на културата. То ще се излъчва онлайн на сайта на Община Пловдив, фейсбук страниците на Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“ (Plovdiv Old town /official), Епископска базилика на Филипопол / Bishop’s Basilica of Philippopolis и America for Bulgaria.

Реставрацията и експонирането на мозайките отнеха 6 години и струваха близо 20 млн. лв., основната част от които бяха дадени от фондация „Америка за България“. Затова и на откриването се очаква да присъства американският посланик Херо Мустафа и шефката на „Аверика за България“ Нанси Шилър. Поканени са и премиерът Бойко Борисов и министрите Боил Банов и Марияна Николова.

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982-1986 г. До 2002 г. е проучена почти половината от сградата, а през 2016-2017 г. е доразкрита изцяло. Общата дължина на базиликата е 82,80 м, а ширината ѝ е 36 м, което я прави най-голямата сграда от този тип от IV – VI век на територията на България и една от най-големите на Балканите. Базиликата е функционирала от средата на ІV в. до края на VІ в., а през Средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...