Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Херо Мустафа цитира стихове от Младен Исаев на български на откриването на Голямата базилика
Важно Градът Култура Община

Херо Мустафа цитира стихове от Младен Исаев на български на откриването на Голямата базилика

Посланик Херо Мустафа цитира стихове на български език.

Ваня ДРАГАНОВА

„Обичам българските думи,/що слушам по поля и друми,/обичам хубавите песни/ и приказките ни чудесни.“ Тази строфа от стихотворението „Високи сини планин“ на Младен Исаев цитира на български американският посланик Херо Мустафа на откриването на Голямата базилика. Мозайките в базиликата бяха реставрирани и експонирани с финансовата помощ на фондация „Америка за България“. Херо Мустафа благодари на всички, участвали в реализирането на проекта, и подчерта колко голямо постижение за опазването на културното наследство е това.

Преди Херо Мустафа говори кметът на Пловдив Здравко Димитров, който нарече мозайките в Голямата базилика „чудодейни“. „Днес е ден за благодарност към всички, които помогнаха и работиха Базиликата да стане част от съвременния Пловдив. Днес откриваме един забележителен културен център, който несъмнено ще се превърне в новия притегателен център на града ни. Този нелесен проект беше започнат от моя предшественик Иван Тотев с подкрепата на съветниците от Общинския съвет от предишния и настоящия мандат и с усилията на администрацията, за което им благодаря“, каза Зико.

„За първи път отидох на мястото, където преди много векове се е издигала Базиликата, през 2015 г. Бяха ми разказвали за удивителните мозайки, скрити под пластове прорасли бурени и пясък, но някак все още не можех да си представя великолепието на това древно съкровище. Докато един ден реставраторката Елена Кантарева не извади лопата и метличка и скоро пред мен се разкри цветна мозайка, изобразяваща птица. В този миг се превърнах в ентусиазиран поддръжник и доброволец за каузата“, разказа шефката на „Америка за България“ Нанси Шилър.

Голямата базилика ще бъде отворена за посетители в 9 часа утре.

Кметът на Здравко Димитров на откриването на Голямата базилика.
Кметът на Здравко Димитров на откриването на Голямата базилика.

Още

Откриват Епископската базилика на Филипопол СНИМКИ
Обявиха победителите, спечелили безплатно посещение в Епископската базилика
Иван Тотев: Чувствам се горд от постигнатото на Епископската базилика

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...