Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев към ДПС: Стои въпросът за трети мандат. Карадайъ: Ще подкрепим кабинет на трите нови партии
България Важно Политика

Радев към ДПС: Стои въпросът за трети мандат. Карадайъ: Ще подкрепим кабинет на трите нови партии

Румен Радев прие представители на ДПС

„Разчитаме на вашите опит и традиции в една много важна мисия – да се намери верния баланс между законодателните промени и съставянето на правителство. Не искам да създавам убеждение, че тикам този процес в определена посока. Длъжен съм като президент да не пренебрегвам нито една опция, която ми вменява Конституцията. Пред вас също, при определена хипотеза, стои въпросът и за трети мандат”. Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на ДПС, които отидоха на „Дондуков“ 2 за  консултации преди връчване на мандата за съставяне на правителство.

„Ще бъда благодарен да чуя вашите виждания относно ситуацията по създаване на кабинет, приоритизирането на най-важните закони, отношението ви по отношение на плана за възстановяване, както и виждането ви за хипотетичен трети мандат”, заяви Радев.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че партията е дала оценка за проведените избори още в нощта на вота. „Разчитаме вота на избирателите като желание за промяна. Промяна в няколко насоки- да спрем омразата на разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката, да възрастонивим политическата нормалност, да възстановим демокрацията в България и да дадем рестарт на държавността. Последните 4 години от ДПС повтаряме, че е нужен диалог между инситуциите, политическите партии, за да има нормалност в политиката“, каза Карадайъ.

Той обясни, че  ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които са загубили последните избори, имайки предвид ГЕРБ и БСП. „Едната партия загуби над 300 000 гласа и 20 мандата, другата – над 450 000 гласа и 37 мандата. ДПС има скромен ръст на изборните резултати, гласовете ни са с 20 000 повече, имаме и  4 мандата. Изявихме готовност за подкрепа на правителство, предложено от трите нови партии в НС. Вече казахме и кои биха могли да бъдат приоритети на това правителство- борбата с ковид кризата и социално-икономическите мерки, ускорената ваксинация. Втори приоритет е  изготвяне на Плана за възстановяване и устойчивост. Това е наша тема от септември миналата година, както и подготовката на България в следващия период. За наш важен приоритет е и достойното ни членство в ЕС. Текат важни дебати в Европа и България трябва да участва с достойнство. Трябва да видим и програмата за ускорено развитие на България. За нас темповете на развитие в икономиката не са достатъчни, България трябва да има ускорено икономическо развитие. Очакваме да бъдат преддставени програмите и приоритетите на кандидатите за министър-председател и правтелтво“, завърши председателят на ДПС./ПловивПрес

Още новини по темата

Нинова: Ако ИТН не желае нашата подкрепа, значи, не я желае

Радев пита БСП за третия мандат. Нинова: Националният съвет ще реши. Ще подкрепим ИТН с условия

Тошко Йорданов: С партии на статуквото няма да влизаме в коалиция

Румен Радев към „Има такъв народ“: Към вас са насочени очакванията на българския народ

ГЕРБ: България трябва да има работещо правителство възможно най-бързо

Радев на консултации с ГЕРБ-СДС: Не бързам със служебен кабинет, не съм архитект на коалиции

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...