Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев на консултации с ГЕРБ-СДС: Не бързам със служебен кабинет, не съм архитект на коалиции
България Важно Политика

Радев на консултации с ГЕРБ-СДС: Не бързам със служебен кабинет, не съм архитект на коалиции

Румен Радев проведе консултации с представители на коалиция ГЕРБ-СДС
Румен Радев проведе консултации с представители на коалиция ГЕРБ-СДС

Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуск. Отговорността за управлението на България тегне върху това правителство, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от кабинетите си на следващото правителство”. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с представители на коалиция ГЕРБ-СДС за съставяне на нов кабинет.

Румен Радев

На срещата на „Дондуков“ 2 дойдоха председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и кандидатът за министър-председател Даниел Митов. Премиерът в оставка Бойко Борисов не присъства на срещата.

„Необходими са оперативни и отговорни действия за съставяне на кабинет. От Народното събрание зависи това да бъде извършено отговорно и да се гарантира устойчивост на следващото правителство”, подчерта държавният глава.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че ГЕРБ-СДС се явява на консултациите с  ясната отговорност, че пред България стоят редица предизвикателства. „Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически и здравни предизвикателства. Готови сме да излъчим състав на Министерския съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност във връзка със справянето със здравната криза, а и с всички предизвикателства, които следват за България”, каза Атанасова.

Тя допълни, че очакванията са в 45-ото Народно събрание да има не само демонстрация на сила. “ Очевидно е, че ГЕРБ ще бъде в опозиция, въпреки че е най-голямата парламентарна група. Първото гласуване за председател на парламент показа ясно разпределението на силите. Очакваме първо да връчите мандат на нас като победители на тези избори. Ние сме готови и за опозиция, и за нови избори, и за служебно правителство. Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи на българския народ, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни избори“, каза Десислава Атанасова.

По думите й трябва да се намери баланс в Народното събрание и да се вземат важните за страната ни решения.

„Призовавам всички парламентарни групи и участници в този процес да работят. Искам да разсея спекулациите, че бързам с консултациите и служебно правителство. Напротив, моята загриженост нека не се приема като припряност. Това е моя отговорност. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдещи коалиции и управление. Нямам такива правомощия, не искам да забърквам президентската администрация в този процес. Отговорността е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи, така че заедно да търсим най-доброто ефективно решение за България“, призова Румен Радев./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...