Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев пита БСП за третия мандат. Нинова: Националният съвет ще реши. Ще подкрепим ИТН с условия
България Важно Политика

Радев пита БСП за третия мандат. Нинова: Националният съвет ще реши. Ще подкрепим ИТН с условия

Румен Радев се срещна с представители на БСП

„Консултациите с вашата група са важни, най-малко по две причини. Хилядите български граждани, които ви подкрепиха и на тези избори, свързват с вас надеждата си за по-социална, солидарна и справедлива България. И второ – вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма са изключително важни за намиране на баланс.“ Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на БСП, с които провежда консултации преди връчване на мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава подчерта, че предизвикателствата пред страната са значими и изискват съставяне на отговорно правителство. „В същото време новият кабинет не може да бъде плод на безпринципни коалиции. Затова и тук виждам вашата роля, с вашата мъдрост да търсите онези пресечни точки на приоритети, на ясни цели, на отговорност, чрез активен диалог в 45-ото Народно събрание. Защото  парламентът е гарантът, който трябва да произведе новия кабиент. В тази динамична и сложна обстановка хипотезата е и за третия мандат. При достигане на тази хипотеза какви са вашата готовност, намерения за съставяне на кабинет и какъв е диалогът с другите парламентарни групи“, попита Румен Радев.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите имат последователна политика и ясни решения по всички поставени въпроси. „БСП смята, че трябва да се състави стабилно правителство. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила при няколко условия – да се предприемат спешни стъпки за преодоляване на икономическата и здравна криза, да се започне обективна и задълбочена ревизия на управлението на Борисов, да се предприемат бързи стъпки по Плана за възстановяване, да се изготвят  нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите“, изброи за пореден път Нинова условията за подкрепа на правителство с мандат на „Има такъв народ“.

Нинова каза, че БСП ще се включи активно в работата на комисията за ревизия на управлението и ще предоставят документи от предходните години. За Плана за възстановяване обясни, че БСП има готови решения. За промените в изборното законодателство посочи, че ще настояват за видеонаблюдение, активно гласуване, изчистване на списъците от мъртви души.

„Ако се стигне до трети мандат, ще се събере Националния съвет и ще решим какво да правим“, завърши Нинова./ПловдивПрес

Още новини по темата

Тошко Йорданов: С партии на статуквото няма да влизаме в коалиция

Румен Радев към „Има такъв народ“: Към вас са насочени очакванията на българския народ

ГЕРБ: България трябва да има работещо правителство възможно най-бързо

Радев на консултации с ГЕРБ-СДС: Не бързам със служебен кабинет, не съм архитект на коалиции

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...