Quantcast
Новини Пловдив » България » Христо Иванов пред президента: С 27 депутати не може да претендираме за третия мандат
България Важно Политика

Христо Иванов пред президента: С 27 депутати не може да претендираме за третия мандат

Румен Радев прие представителите на "Демократична България"

„Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери представителството в парламента. Отреди ви важна роля в общия политически ред в страната”. Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на”Демократична България”, които участваха в консултациите за съставяне на правителство.

Радев припомни, че сме изправени пред редица предизвикателства, които изправят това Народно събрание пред отговорната мисия да състави най-скоро оперативно и отговорно правителство.

„Знам, че имате амбициозни предложения за промени. Вие сте и единствената коалиция до момента, която заяви готовност и внесе проекта за промяна на Конституцията, който все още не може да достигне до пленарна зала”, допълни още Радев.

Той попита ДБ за приоритетите. „Има много плредложения за промени в законите, но от друга старана не можем да даваме врме в неопределен хоризонт, защото може да изпаднем в политическо безвремие. Балансът е труден. Длъжен съм като президент да отчитам всички аспекти от поверените ми правомощия. Отправям към вас и въпроса за хипопетезата за един трети мандат, ако не се получат първите два“, коментира Румен Радев. Той призова за общи решения за постигане на рационално решение за България.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че България е изправена пред три кризи едновременно- здравна, икономическа и криза на държавността.

„Икономическите последици от здравната криза преливат към икономическа депресия, на прага на която се намира страната. Това изисква бърза модернизация. Тук е връзката с възможността, която ни дава Планът за развитие и устойчивост. Ако наистина успеем да превърнем този ресурс в инвестиция в тази модернизация, ние ще можем да дръпнем страната напред”, каза Христо Иванов.

„Отиващото си управление не е просто поредното правителство, което слиза от сцената, след като е изтекъл мандата му като част от един демократичен процес. Тук говорим за едно управление, което е натоварено с изключително тежки проявления на дълбоката институционална криза, в която се намира страната. За съжаление, тази криза нито започва, нито свършва с това управление. Трябва да съумеем не просто да приключим с 10-годишното управление на Борисов, но да видим в дълбочина онези неща, които са направили възможни тези дефицити, за да намерим трайно решение”, призова Иванов.

По думите му „Демократична България” има амбициозна визия за решаване и на трите кризи.

„На „Демократична България“ избирателите отредиха пето място в паралмента. Това място е подобрение, ние сме политическа сила във възход, но не считаме, че това място ни отрежда сред онези субекти, които да имат първостепенна роля в претендирането за мандат, който вие да им връчите. Ние смятаме, че на този етап здравата основа, върху която трябва да фокусираме усилията за отговорен опит за управление, е мандатът на втората политическа формация. Не смятаме, че с 27 депутата ние можем да заявим такава претенция за връчване на трети мандат. Ако втората политическа формация не е успяла да съзададе управление на промяната ,трудно е да си представим, че петата формация ще може да го направи. Но нека извървим хода до третия мандат и тогава ще сме готови да огледаме ситуацията във всичките й аспекти“, добави той.

„Ако бъде потърсена от „Има такъв народ“ нашата подкрепа, ние ще бъдем готови да влезем в изключително отговорни разговори на база на тяхната визия какво би било това управление. Ние ще спазваме ангажиментите, с които сме се явили на тези избори. Така ние ще оценяваме дали възможните формати могат да решат проблемите“, каза още Иванов.

„Ако вървим към бързи избори, трябва да променим дневния ред и ще трябва да проведем още по-честни и излъчващи дсоверие избори. Готови сме, ако се върви към предсрочни избори, да минем през промени в Изборния кодекс“, заяви Христо Иванов.

„Отговорността, която инвестира българският народ във вашата коалиция и останалите партии и коалиции е огромна и ние трябва да изчерпим всички опции. Конституцията и ситуацията ни задължават, за да търсим отговорно правителство“, коментира Румен Радев./ПловдивПрес

Още новини по темата

Мустафа Карадайъ: Досега конкретни разговори за съставяне на правителство не са водени

Радев към ДПС: Стои въпросът за трети мандат. Карадайъ: Ще подкрепим кабинет на трите нови партии

Нинова: Ако ИТН не желае нашата подкрепа, значи, не я желае

Радев пита БСП за третия мандат. Нинова: Националният съвет ще реши. Ще подкрепим ИТН с условия

Тошко Йорданов: С партии на статуквото няма да влизаме в коалиция

Румен Радев към „Има такъв народ“: Към вас са насочени очакванията на българския народ

ГЕРБ: България трябва да има работещо правителство възможно най-бързо

Радев на консултации с ГЕРБ-СДС: Не бързам със служебен кабинет, не съм архитект на коалиции

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...