Quantcast
Новини Пловдив » България » Частни фолклорни ансамбли излязоха на протест
България Важно Общество

Частни фолклорни ансамбли излязоха на протест

кадър: Нова телевизия

Частните народни ансамбли се вдигнаха на протест в Триъгълника на властта. Причината – те не попадат в обсега на мерките, с които държавата обезщетява творците или бизнеса заради пандемията. Артистите определят пърформанса си не като протест, а като апел за помощ. За тях това е една година без публика, без приходи, но с ежедневни многочасови тренировки.

„Обидени сме. Една година никой не ни забелязва. Ние сме хората, които поддържат българския дух, българските традиции и е крайно време да се сетят, че съществуваме“, коментира пред Нова Габриела Иванова, танцьор в ансамбъл „Българе“.

Молбата е към властта, която ги е оставила без финансова помощ заради статута им на частен ансамбъл.

„Всичко, което можехме да изхарчим, сме го изхарчили. Лични пари, пари, които бяхме събрали за нашия спектакъл”, обясни Христо Димитров, хореограф на „Българе“.

Част от проблема е, че всички в ансамбъла са на трудови договори и затова не могат да получат еднократна помощ, като част от българските артисти.

Според Христо Димитров законът трябва да се промени на принципа на частните и държавните училища.

„Каквато е субсидията за държавните, такава да е и за частните. И тогава ще можем да творим изкуство на световно ниво”, смята той. Димитров сподели още, че вярва, че ще ги чуят.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...