Quantcast
Новини Пловдив » Важно » AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози
COVID-19 България Важно Здраве

AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози

Проф. д-р Костадин Ангелов
Проф. д-р Костадин Ангелов

Ваксината срещу ковид на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., при които има повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.  Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина. Това стана ясно на брифинг на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

По думите на проф. Ангелов са взети още няколко решения. Така например хората, които са ваксинирани с 1 доза на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от нея, могат да получат от Pfizer не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. „По отношение на ваксината на AstraZeneca при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Пето, преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата“, коментира още Ангелов.

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви, че няма такива клинични проучвания до момента.

„Тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл“, заяви още министърът в оставка.

Още

Няма да спират АстраЗенека, но с едно наум при жени под 60

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...