Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Екология » Доброволци почистиха сметище край Лилково
Екология Регион Родопи

Доброволци почистиха сметище край Лилково

Разчистването на сметището в дерето край Лилково.
Разчистването на сметището в дерето край Лилково.

Сдружение БГ Бъди активен и Аварийно спасяване Пловдив успяха да разчистят огромно количество отпадъци от трудно достъпно дере намиращо се в близост до Пловдив, по пътя за село Лилково. Почистването на нерегламентираното сметище е в партньорство с Община Родопи и КМД Пловдив. Дейностите са част от програмата _Място България, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.

Това не е първата подобна акция на организаторите от БГ Бъди активен. През изминалата 2020 г.  благодарение на “Партньорство за красива и чиста България”, част от _Място България, бяха извозени над 110 тона отпадъци от нерегламентирани сметища в страната, отново в партньорство с местната власт и колекторските фирми. “Въпросът с управлението на отпадъците стои пред цялото общество. Често обвиняваме системата за нейната неефективност, но рядко забелязваме, когато хора и фирми съзнателно и редовно изхвърлят огромни количества отпадъци в гори и природни защитени зони. Отговорността ни към природата е споделена и обща, защото всички ние сме отговорни за подобни неприятни гледки с мълчанието и незаинтересоваността, с безучастието и неангажирането ни”, казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен.

Целта на подобни акции още е да се привлече вниманието към проблема с дългогодишната практика на ползване на  горите  и полетата като сметища и да се провокират тези, които хвърлят,  да се замислят и да потърсят по-адекватни и законови алтернативи за отпадъците си.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...