Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Стадион „Локомотив“ с 14 000 седящи места, музей и арест
БГ Футбол Важно Градът Локо Община Спорт Спорт Важно

Стадион „Локомотив“ с 14 000 седящи места, музей и арест

Проектът за ст. "Локомотив"
Проектът за ст. "Локомотив"

С близо 14 000 седящи места, музей и арест за буйни фенове ще разполага новият стадион на „Локомотив“ Пловдив, обявиха при представянето на проекта „Инжпроект“ ООД.
В заседателната зала на Община Пловдив авторът на проекта арх. Роман Пещерски показа графики и чертежи как ще изглежда спортното съоръжение след неговата реконструкция. За четирите трибуни вече са изготвени пълни идейни проекти, като за трибуна „Бесика“ е подготвен и технически, който днес е входиран в Община Пловдив. Трибуните ще са с наклонени колони, съгласно нормите за проектиране на спортни сгради. Всичко в проекта е според изискванията на УЕФА. Тук беше и Живко Желев, управител на фирмата изпълнител „Рудин“ ООД.

На представянето присъстваха кметът Здравко Димитров, главният архитект на града Димитър Ахрянов, зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков, заместник-кметовете Пламен Райчев и Анести Тимчев, общински съветници, фенове на футболния клуб и журналисти.

Дойде и кметът на район „Южен“ Костадин Язов, който е сред флагманите на черно-бялата агитка. 

Трите трибуни, които ще бъдат изцяло новоизградени – „Спортклуб“, „Бесика“ и южната за готуващата агитка, ще са общ капацитет общо 9 хил. места. Останалите 5 хил. места са за централната трибуна.
Всяка от тях ще разполага с по 26 реда седалки. С най-малък капацитет е тази за гостите – 10% от общия брой седящи места. Тя ще е и най-укрепена – с предпазни стени от двата края, за да са в безопасност буйните запалянковци на гостуващия тим.
Иначе в „Спортклуб“ са предвидени съблекални и други сервизни помещения. В емблематичната „Трибуна Бесика“ е предвидено да има музей на Локо, заведения и кетъринг.
Централната трибуна ще е на 5 нива. Там са предвидени ложите за ВИП-гости, асансьор, работни места за журналисти, медийни студиа. Според изискването на УЕФА покритите места ще са 70 процента. Първите два реда ще са преместваеми, като при необходимост ще могат да се отстраняват, за да се свободи място за хора в неравностойно положение.

Освен това проектът предвижда медицински кабинет и укрепено помещение – арест за посетители с провинения, които ще бъдат държани там, преди да ги извозят към структурите на МВР и съдебната система.
Трите трибуни ще бъдат изградени в срокове, гарантираха проектантите и изпълнителите на обекта.
Централната трибуна обаче засега е само в идеен проект, защото няма предвидено финансиране, обясниха строителите. Те обаче имат готовност, ако се намерят пари, веднага да пристъпят към работен проект и строителство. Преди да започне строежът на новата централна трибуна, задължително трябва да бъдат изградени новите три, където да се обособят съблекалните за футболистите и всички други нужни помещения.

 


Ясно ли е за всички, попита кметът Здравко Димитров след приключване на преставянето. Сега, след като всичко е ясно се надявам да спрете с тези декларации, обърна се Зико към представители на фен клуба на Локо, които също дойдоха да гледат. Ние стадиони не строим. Виждам, че сте доволни от проекта и мога да ви уверя, че Общината ще направи всичко възможно в най-скоро време да бъде издадено разрешително за строеж. Аз не деля отборите в Пловдив и винаги съм казвал, че единият отбор не може без другия. Така, както искам да се построи Колежа, така искам да е готов и стадион „Локомотив“ и да се насладим на хубави мачове на модерни съоръжения“, заяви кметът Димитров след презентацията.

Кметът Здравко Димитров, Георги Титюков
Той поясни и какво следва – най-късно до 14 работни дни Община Пловдив трябва да издаде разрешително за строеж, след което има още 14 дни срок за евентуално обжалване и строежът на „Бесика“ може да започне.
През това време проектантите се ангажираха да подготвят технически проекти и за останалите две трибуни, за които са осигурени средства – „Спортклуб“ и Южната трибуна, където са гостуващите привърженици. Именно там са предвидени да бъдат изградени съблекални, които да се ползват при евентуална реконструкция на Централната трибуна в бъдеще./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...