Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Стартира ремонт на Планетариума в Смолян
Посоки Регион Смолян

Стартира ремонт на Планетариума в Смолян

Планетариума
Планетариума

Стартира ремонт на Планетариума в Смолян. В района около знаковата сграда цялото пространство се преобразява в парк, като се изграждат алеи, премахнати са стари и са засадени нови дървета.

Предстои да бъде обявена процедура и за оборудването в Планетариума, предава СмолянПрес. „Плановете са ни до края на годината да имаме един напълно обновен планетариум, който ще бъде на световно ниво, защото оборудването е последно поколение. Нашият Планетариум ще бъде най-модерния на Балканския полуостров. 44 години след построяването му е нужно обновяване“, съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов. За знаковата за областния град и региона сграда е предвиден основен ремонт с мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп за хора с увреждания, подмяна на подови настилки и облицовки, полагане на нови мазилки и боядисване, подмяна на покрива, електрическата и ВиК инсталация, саниране на сградата и смяна на дограмата.
Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в Родопите. За изминалите години са преминали близо 3 млн. души. В звездната му зала се представят повече от 50 програми на 7 езика. От 1990 г. Планетариумът работи със „Sunspot Index Data Center“ в Брюксел, където се изпращат наблюденията на слънчевите петна. Работи активно и по визуалното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления. От екипа посочват, че Планетариумът не е имал сериозен ремонт откакто e построен и досега почти е невъзможно да се отоплят помещенията./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...