Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Уникални зелени класни стаи радват учениците в НУ „П.Р.Славейков“ СНИМКИ
Градът Образование Пловдив

Уникални зелени класни стаи радват учениците в НУ „П.Р.Славейков“ СНИМКИ

Кметът Здрако Димитров, районният мет Иван Стоянов, и.д. областен управител Петър Петров и зм.-директорката Ели Сарафова прерязаха лентата

Галина ГЕОРГИЕВА

Първите в България три зелени класни стаи бяха открити днес с официално тържество в Пловдив. Новите придобивки са в НУ „Петко Р. Славейков“, оборудвани са с интерактивни дъски и мултимедия. Изграждането на уникалните кабинети, където децата ще учат на открито, се реализира за няколко месеца, след като юни 2020-а Общинският съвет гласува целево 108 000 лв. по бюджета на училището.

Пространството е 2,5 дка,  има райграс, а по пътечки се стига до две оранжерии, в които се отглеждат зеленчуци, бобови и зърнени култури, до тях са наредени кашпи с пръст. Учениците заедно със студенти от Аграрния университет ще засаждат дървета и растения и ще се грижат за тях. Има и поливна система. Оградата на училището ще бъде подменена, а средствата – 63 000 лева са осигурени от МОН.

В две оранжерии са засадени домати, краставици, бобови и зърнени култури

Лентата на зелените класни стаи прерязаха кметът Здравко Димитров, кметът на район „Източен“ Иван Стоянов, и.д. областен управител Петър Петров и  зам.-директорката Ели Сарафова. На официалната церемония присъстваха още бившият кмет и депутат Иван Тотев, зам.-кметът по образование Стефан Стоянов, бившият районен кмет Николай Чунчуков и общински съветници.

Кметът на „Източен“ Иван Стоянов, кметът на Пловдив Здравко Димитров, и.д. областен управител Петър Петров и депутатът Иван Тотев

„Откриваме уникални кабинети благодарение на финнасовата помощ на ОбС -Пловдив и МОН. Без помощта на районния кмет Иван Стоянов това нямаше да се случи. В това пространство учениците ще имат възможност в реална природна среда да наблюдават процеси и явления, свързани с изучавания учебен материал. В парковата среда ще намерят място уникални ботанически видове, за които учениците ще положат специални грижи и ще формират любов към природата. Ще бъдем в сътрудничество със студентите от Агранния университет. Ще съчетаем природната и дигиталната среда и ще прилагаме най-добрите образователни методики и технологии“, каза Ели Сарафова.

Кметът на „Източен“ Иван Стоянов призна, че е развълнуван и благодари на общинските съветници за отпуснатите средства. „Идеята е зародена още, когато Иван Тотев е бил кмет на „Източен“, но се реализира в моя мандат. Това място беше се превърнало в бунище. От декември месец досега го превърнахме в това прекрасно пространство. За всеки клас има кашпа, а в оранжериите могат да засаждат зеленчуци, цветя, растителни видове. Радвам се, че всички бивши районни кметовме са тук – Иван Стоянов, Петър Петров и Николай Чунчуков. Благодаря и на кмета Здравко Димитров „, каза Иван Стоянов. Той получи почетен плакет от името на училището и директорката с благодарност за унилните зелени класни стаи.

“Деца, харесва ли ви това, което виждате?“. С този въпрос се обърна към учениците кметът на Пловдив Здравко Димитров и получи мощно „Да“. „Радвам се, че парите, които бяха гласувани от Общинския съвет са използвани по предназначение. Това е инвестиция за нашите деца, сигурен съм, че и други райони в града ще последват този пример. Инициативата е похвална и се надявам и в други училища да има такива зелени класни стаи. Честито, дечица! Това е за вас, да си го пазите“, заръча на учениците Здравко Димитров.

Бившият кмет и депутат Иван Тотев припомни, че в НУ „П.Р. Славейков“ е учил и е помагал, докато е бил кмет. „ Тук на този терен паркираха коли. С г-н Чунчуков един ден се разхождахме из района и ни хрумна идеята да направим зелени класни стаи. Радвам се, че г-н Димитров като кмет на Пловдив я подкрепи. Пожелавам на децата да използват по най-добрия начин това прекрасно място. През тези години с г-н Стоянов успехме да стартираме една програма за обновяване на дворове и да модернизират училищата базите си. Сега е модерно електронно управление, но ние в Пловдив първи в България управляваме електронно образователния процес“, похвали се Тотев.

Район „Източен“ първи санира всички училища и детски градини. НУ „П.Р. Славейков“ е едно от най-търсените училища, каза и.д. областен управител Петър Петров.

Ели Сарафова заяви пред ПловдивПрес, че в оранжериите има домати, краставици, бобови и зърнени култури. Децата и класните ръководители ги засадили преди пролетната ваканция и се надяват до  края на учебната година да поникнат. “ Има засадени и ягоди в обособени места. Класните стаи ще се използват по график. Приоритет ще имат часовете по „Човек и природа“ и „Човек и общество“. В училището има 15 паралелки, а общо учениците са 349 и всички искат да учат на открито. Стига времето да позволява по желание на класния ръководител ще има уроци на открито. Идеята е да излезем от класните стаи и да се докоснем до природата“, каза Ели Сарафова.

НУ „П.Р. Славейков“ е еко училище, а във всяка класна стая има сложени кошчета за разделни отпадъци.
Децата са се включили в инициативата на Гората.БГ и са получили 400 комплекта червен дъб, явор, кестен и кедър. Във всеки кабинет има 24 саксии със зелени растения, които ще бъдат  засадени в уникалното зелено  пространство. В училището част от пейките са боядисани в цветовете на българското знаме.

Част от пейките са боядисани в цветовете на българското знаме

НУ“Петко Рачов Славейков“
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...