Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Фирмата на Гебрев: Не сме изнасяли боеприпаси за Украйна
Бизнес България Мнения

Фирмата на Гебрев: Не сме изнасяли боеприпаси за Украйна

Емилиян Гебрев

В позиция до медиите от компанията на Емилиян Гебрев – ЕМКО заявяват, че не са изнасяли боеприпаси за Украйна с произход от Чехия. Опровергават още съобщенията, че унищожените при взрива през 2014-а година боеприпаси са били техни. Износ на оръжие за Украйна, обаче, е водещата версия за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и висшия служител в тяхната фирма Валентин Тахчиев.

Разследващи у нас имат данни, но не и доказателства за намесата на руските тайни служби в няколко инцидента в предприятия и от военно-промишления комплекс у нас.

От компанията на Емилиян Гебрев твърдят, че ве периода преди, по време и поне година след взривовете в Чехия ЕМКО не е извършвало и не е планирано транспортиране на тяхна продукция от въпросните складове било към България, било към други страни. Казват още, че нито един разследващ орган не е искал от тях каквато и да е информация по този въпрос. На този етап не можем да кажем дали доказателства или само анализ свързва взривовете в Чехия с Емилиян Гебрев.

У нас за отравянето на оръжейния бизнесмен задочно обвиняеми са Георги Горшков, роден през 1977 г., Сергей Павлов, роден през 1982 г., и Сергей Федотов, роден през 1973 г. Помните, отравянето беше извършено през пролетта на 2015 година. Засечено е, че тогава между февруари и края на април тримата са влизали в страната ни няколко пъти.

Прокуратурата дори разпространи и кадри от момента, в който се твърди, че с отровно вещество е била намазана ръкохватката на вратата на автомобила на Гебрев. Интересно е името на Георги Горшков, той е сред заподозрените за отравянето на Скрипал, обвнияем е за Емилиян Гебрев, неговото име и сред уличените за взривовете в Чехия.

Разследването на отравянето на Емилиян Гебрев е установило, че тримата обвиняеми използват по две самоличности. Така Георги Горшков се подвизава и като Egor Gordienko, Сергей Павлов като Sergey Lyutenko, а Сергей Федотов Denis Sergeev.

Разследващите у нас са категорични, че и тримата са участвали в опита за убийство на Гебрев, сина му и техния служител. Не изключват обаче да има и други замесени, но доказателства за сега не са събрани. Установено е още, че тримата руснаци са били действащи служители на руското външно разузнаване и са работили под дипломатическо прикритие в различни страни, включително и в международни организации. И тримата са обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол, имат издадени и Европейски заповеди за арест. Последното им известно местопребиваване е Москва.

След отравянето на Емилиян Гебрев и случаят с Сергей Скрипал във Великобритания ДАНС засича поредица от руски дипломати, които извършват шпионски действия у нас. По всичките разследвания са събрани доказателства, че служителите на ГРУ под дипломатическо прикритие у нас са събирали информация предимно за армията и военно-промишления комплекс. Само преди месец бяха задържани и петима българи по обвинения за шпионаж в полза на Москва.

Двама от тях са действащи служители на нашето военно разузнаване, а като ръководител на групата е бивш началник в тази служба. Тогава бяха обявени за персона нон грата и последните засега двама руски дипломати у нас. По това разследване бяха събрани доказателства, че българите са събирали и предоставяли на руските служители на ГРУ под дипломатическо прикритие информация която е с гриф „секретно“ на НАТО.

Максим Рибкин и Александър Зинкин са последните двама – седми и осми руски дипломати, които страната ни гони за около година и половина. При предишните разследвания, станали повод за изгонването на руски дипломати акредитирани у нас, винаги е имало данни, че е възможно руските служби да имат отношение към различни инциденти в заводи от българския военно-промишлен комплекс./ПловдивПрес

Още

Чешкият външен министър: Българинът Гебрев е търговецът, чието оръжие е взривено

Прага гони 18 руски дипломати, Москва готви ответен удар

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...