Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Два филма за космическия устрем на Европа създаде Природонаучният музей
Градът Пловдив

Два филма за космическия устрем на Европа създаде Природонаучният музей

Природонаучният музей, залата с кристалите, тактилен модел на Земята

Мария МОРУНОВА

Два филма, които популяризират мисията на Европейската космическа агенция, са изработени от Регионалния природонаучен музей. „Космическият устрем на Европа“ и „Опазването на нашата скъпоценна планета“ са заглавията на филмите, които са реализирано по проект, спечелен от музея и финансиран от агенцията. Стойността им е 100 хил. лв., но са първите в Европа и на практика легитимира България в Европейската космическа агенция, в която влизат 22 страни членки на Европейския съюз.

„Ние имаме възможност да предоставяме на лицензите за ползване на тези филми. До момента имаме над 6 хил. заявки от страни извън ЕС. Първият филм е дублиран от актьора Иван Юруков и скоро предстои да го пуснем като продукт на музея. В момента се работи по аудиото и на втория филм“, коментира шефът на музея Огнян Тодоров.

Той обясни, че всъщност музеят работи по 4 проекта. Единият е този за филмите, но миналата година Природонаучният музей спечели проект към Министерството на културата за изготвянето на тактилни карти на всички планети. „Поставени са в залата с минералите, важни са за хората с увредено зрение. Имаме и проекти, свързани най-вече с образователната инициатива, която имаме – изработването на образователни филмите, програми и т.н.“, коментира още Тодоров.

Кметът Здравко Димитров, който посети музея, заяви, че тази година Община Пловдив е заделила 3 млн. лв. за музеите и галериите на града. „Това е най-добрият музей в страната. Предстои да стартира и ремонтът на Дондуковата градина, за който все още не е избран изпълнител, тече процедура“, допълни Зико.

Зам.-кметът по култура Палмен Панов каза, че 80 хил. лв. се отпускат за Природонаучния музей тази година за зала „Лотос“ и още толкова за създаването на най-големите аквариуми, за да се осигури подходяща среда за живот на акулата Лари.

Акулата Лари

За Лари ще е един от аквариумите, другите – за скатове. До 1 юни се очаква новите домове на водните обитатели да са готови.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...