Quantcast
Новини Пловдив » България » Депутатите се отказаха от изслушване на Борисов, сблъсък между ГЕРБ и ДПС
България Важно Политика

Депутатите се отказаха от изслушване на Борисов, сблъсък между ГЕРБ и ДПС

Народното събрание
Народното събрание

Изслушването на премиера Бойко Борисов в оставка отпадна. След заседание на председателския съвет тази сутрин, председателят на 45-ото НС Ива Митева предложи тази точка да не фигурира в  дневния ред. Предложението беше гласувано в зала и одобрено.

Парламентът трябваше да изслуша днес Бойко Борисов. Депутатите го задължиха да дойде, за да представи Националния план за възстановяване.  Борисов обаче претърпя инцидент по време на футболен мач и беше спешно опериран в „Софиямед“. Знае се, че Борисов ще бъде изписан днес.

Очаква се да бъде изслушан финансовият министър в оставка Кирил Ананиев. Той трябва да говори за изпълнението на държавния бюджет, касовите наличности в него и плановете за тяхното развитие до края на годината.

Още в началото на днешното пленарно заседание БСП отправи критика към ръководството на парламента, че законопроекти не се разпределят навреме по комисии. Председателят на Народното събрание Ива Митева обаче не прие критиката и напомни правилника.

От днес Народното събрание ще работи с електронната система за гласуване, обяви в началото на заседанието председателя на парламента Ива Митева. До снемане на биометричните данни ще се гласува с карти за гласуване, посочи тя.

Електронната система вече е преместена обратно в старата сграда на парламента, където заседават новоизбраните народни представители.

Председателят на групата на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова прочете декларация от името на групата. Тя коментира Плана за възстановяване и устойчивост и припомни, че  Китай и Америка вече приложиха подобни планове, а повечето членки на ЕС са готови и внасят своите. “ Само в България заради деструктивното поведение на правителство този план все още се обсъжда. Той трябва да бъде внесен до 30 април. Предприятията очакват българското правителство да се организира и тези средства да се дадат. Борисов използва характерните за него трикове, за да не се яви в парламента.Българският парламент няма да излезе в отпуск, няма да си вземе болнични, а ще направи и невъзможносто този план да бъде внесен в европейските институции. Ние ще настояваме парламентът да поеме тази отговорност“, каза Манолова. Тя допълни, че групата на „Изправи се! Мутри вън“ ще настоява разглеждането на Плана за възстановяване и устойчивост да влезе в дневния ред на парламента още тази седмица.

„Росенец“ е Дисниленд на корупцията. В България едно пристанище е регистрирано като земеделска земя и е обслужвано от институциите. Предлагаме да се създаде анкетна комисия по случая. После ще представим на българските граждани резултатите. Това заяви от трибуната в НС съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов.

„Нека да покажем на българското общество дали и в този парламент има воля за промяна, или просто ще сменим Борисов с един сламен човек, с който всичко ще си продължи по старому“, призова още той. По думите му различни партии са почнали да вадят снимки и да доказват дали са от протеста или не, а не това е най-важното.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Тома Биков обяви, че са събрали нужните подписи и внасят искане в парламента да се състави анкетна комисия , която да разследва сарая на Доган в парк „Росенец“.

„Кога и на каква цена се разбрахте с ДПС за подкрепа? Да не би да сте узрели за идеята на г-н Мустафа Карадайъ за програмно правителство? Ние помним две такива правителства – това на Любен Беров и на Пламен Орешарски. Не помните ли цената на тяхното безвремие? С тези думи Тома Биков се обърна към партиите от протеста, изтичайки декларация от името на група. „Зад нас стои победата и подкрепата на над 800 000 граждани. Ние сме готови за опозиция. Предупреждаваме ви, че политическата цена, която предстои да платите за това, че излъгахте собствените си избиратели, ще тежи“, заяви той от парламентарната трибуна.

Тома Биков обърна внимание, че с гласовете на ДПС е бил избран Георги Ганев от Демократична България за председател на „една от най-важните комисии в парламента“ – на финансите. При първото гласуване не е имало кворум, но при второто с подкрепа от ДПС – Ганев е бил избран, припомни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ. Той запита защо „Демократична България“ отхвърля официално разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство и водят ли се такива с „Има такъв народ“.

„Вие сте най-токсичната партия и в управление, и в опозиция“, обърна се към ГЕРБ Йордан Цонев от ДПС и обясни, че няма задкулисни договорки, а ясно партията е обявила, че ще подкрепи кабинет на партиите от протеста.

Въпроса за задкулисието и новото мнозинство е една много добре написана менторска реч. Ние от ДПС много лесно ще отговорим на този тон – ние сме партията, която от преди демокрацията искаме демокрация“, каза Йордан Цонев. „След промените, ДПС винаги е следвала позицията за членство ни в НАТО и ЕС. Още след изборите заявихме, че отчитаме желанието за промяна, а тя е детронирането на ГЕРБ от властта. Няма да подкрепим ГЕРБ и БСП, защото загубихте изборите – хиляди гласове и десетки мандати. Ще подкрепим кабинет на една от трите други партии, но без да участваме във властта. Няма да участваме в кабинети“, допълни Цонев./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...