Quantcast
Новини Пловдив » България » Кирил Ананиев: Фискалният резерв е в размер на 8,5 милиарда лева
Бизнес България Важно

Кирил Ананиев: Фискалният резерв е в размер на 8,5 милиарда лева

Кирил Ананиев
Кирил Ананиев

5,1 млрд. лв. сме изхарчили за COVID-мерки от началото на пандемията, каза финансовият министър в оставка

Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8,5 милиарда лева. Това обяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев в парламента. Депутатите изслушват Ананиев във връзка с изпълнението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 г..

Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619 400 000 лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт.

От началото на пандемията до 31 март 2021 г. сме извършили разходи, свързани с мерките за борба с COVID-19 в размер на 5,1 млрд. лева, заяви Кирил Ананиев.

Той подчерта, че от тази сума 1,8 млрд. лева от бюджета са отишли за подкрепа на домакинствата, 2,2 млрд. лева за бизнеса, а 1,1 млрд. лева за онези органи на държавно управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и преодоляване на негативните последици от нея.

От началото на годината са изразходвани допълнителни 314 млн. лева за по 50 лева добавка към пенсиите на всички пенсионери от януари до март тази година.

Приходите, помощите и даренията са в размер на 11.3436 1000 лева.

Съпоставени със същия период на миналата година, когато приходите не бяга засегнати от пандемията, постъпленията нарастват с над 370 млн. лева. Общата сума от данъчните постъпления 8.833 000 лева. Приходите нарастват с над 240 млн. лева, каза финансовият министър.

Предварителните данни показват, че към края на месец април е възможно дефицитът да се свие, което означава балансирано бюджетно салдо към 30 април 2021 година. Ако няма усложнения в епидемичната обстановка, има основнание да смятаме, че поетите ангажименти ще бъдат изпълнени. При усложняване на епидемичната обстановка ще трябва да бъде извършена актуализация на бюджета и поемане на допълнителен дълг, коментира Кирил Ананиев. Той увери, че парите в Сребърния фонд са непокътнати./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...