Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Окончателно: Оправдаха д-р Вальов за томографа на Онкото
Пловдив Съд и Прокуратура

Окончателно: Оправдаха д-р Вальов за томографа на Онкото

Д-р Красимир Вальов

Върховният касационен съд (ВКС) отмени условната присъда на д-р Красимир Вальов и го оправда по повдигнатото му обвинение, че като длъжностно лице – управител на Комплексен онкологичен център – Пловдив ЕООД, не е положил достатъчно грижи при закупуването на томограф и е нанесъл щети в размер на повече от 254 000 лева на управляваното от него дружество.

Д-р Вальов беше оневинен от Пловдивския окръжен съд, но по протест на прокуратурата делото беше внесено за разглеждане в Апелативен съд – Пловдив, който отмени присъдата на Окръжния съд в оправдателната й част, като вместо това осъди д-р Вальов на три години условно с пет години изпитателен срок и глоба от 2 000 лева.

ВКС приема в своето решение, че начинът, по който е формулирано обвинението, изначално изключва възможността да бъде ангажирана наказателна отговорност на бившия шеф на Онкото. В обвинителния акт е направен неуспешен опит за конкретизиране на дължимото поведение на длъжностното лице в случая. Не са посочени действията, които е следвало да се предприемат, за да не се стигне до причиняването на щети на търговското дружество.

Относно липсата на проучване за прогнозна цена на томографите в страната по време на инкриминираното деяние, от ВКС смятат, че подсъдимият е направил проверка в публичния регистър на Агенцията за обществени поръчки за минали години на цените на сключените договори за доставка на подобна апаратура и въз основа на докладна, изготвена от икономиста на отдел „Обществени поръчки“ на КОЦ-Пловдив, докторът е внесъл предложение до кмета на Община Пловдив за разрешение за закупуване на компютърен томограф на цена от 900 000 до 950 000 лева и е получил такова. Съдът приема, че д-р Красимир Вальов е потърсил съвет и е получил разрешение не от какъвто и да е било орган, а от принципала и едноличен собственик на капитала на управляваното от него дружество.

От друга страна подсъдимият е напуснал КОЦ-Пловдив на 24 ноември 2016 г., а на 19 декември 2016г. е сключен договор за доставка на томографа. Според върховните магистрати новият управител е имал достатъчно време да установи претендираните от прокуратурата допуснати нарушения и да прекрати обществената поръчка. Това не е сторено, а е сключен договор за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация.

ВКС намира, че инкриминираното неполагане на „достатъчно грижи“ при откриването на обществена поръчка, взето в изпълнение на решението на колективен орган, от което да са последвали значителни щети за дружеството, води до обективно несъставомерност на деянието, предмет на наказателно производство.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Още

Вальов на съд за скъпия томограф на Онкото
Вальов оправдан напълно за томографа на Онкото
Обрат: Д-р Красимир Вальов виновен за скъпия томограф на Онкото

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...