Quantcast
Новини Пловдив » България » Правната комисия прие гласуването по пощата, отхвърли субсидията от 1 лев
България Важно Политика

Правната комисия прие гласуването по пощата, отхвърли субсидията от 1 лев

Ива Митева
Ива Митева

Правната комисия на Народното събрание обсъди шест нови законопроекта за промени в Изборния кодекс и прие само предложените от „Има такъв народ“.  Те включват гласуване по пощата на следващите избори, отмяна на ограниченията за броя на секциите за гласуване в чужбина, въвеждането на изцяло машинно гласуване, видеонаблюдение при отчитането на резултатите и намаляване състава на Централната избирателна комисия на 15 души. Те ще трябва да бъдат назначавани от президента, съобщи Нова.

Всички останали предложения бяха отхвърлени. Сред тях е и това на „Демократична България” за електронно гласуване. Първият спор в новата правна комисия предизвика предложението на ГЕРБ за мажоритарен вот. Срещу него застанаха от „Има такъв народ”.

„Те ни предизвикват с това, че сме поели обещание, с това, че ние сме за мажоритарни изборна система, и категорично искам да заявя, че ние сме за мажоритарна изборна система, но не по този начин. Не е сериозно изборна система да се приема за една нощ”, обясни Ива Митева от „Има такъв народ”.

„Както не можем да въведем мажоритарна система за една нощ, така не можем да въведем и дистанционно гласуване за една нощ и така не можем да проведем гласуване по пощата за една нощ”, посочи Радомир Чолаков от ГЕРБ – СДС.

От ГЕРБ от своя страна застанаха против въвеждането на гласуване по пощата и електронно гласуване. Същото мнение изразиха и от ДПС. БСП изказаха опасения от подаването на вот  онлайн.

Правната комисия не прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за политическите партии на „Има такъв народ“, който предвижда партийната субсидия за един получен глас от 8 лв. да стане 1 лв.

От ДПС обявиха, че ако субсидията е 1 лв. или 8 лв. това е равно всъщност на нула, като Хамид Хамид отбеляза, че 8 лв. субсидия е достатъчна само за големи партии като ГЕРБ и БСП, за по-малките партии сума под 10 лв. на глас е равна на нула.

Според БСП „демокрацията е скъпа стока“ и трябва да се плаща сега за нея, за да не се плаща по-скъпо на по-късен етап. И добавиха, че така през „задната врата“ в политиката ще влязат олигарси, бизнесмени и мутри.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...