Quantcast
Новини Пловдив » България » Приеха мораториум върху решенията за концесии и назначения
България Важно Политика

Приеха мораториум върху решенията за концесии и назначения

Мая Манолова
Мая Манолова

С пълно мнозинство, с 16 гласа „за“, Комисията по правни въпроси прие решението за мораториум, предложено от председателя на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

Внасяме този проект на решение поради зачестилите сигнали, че партийни лица се назначават на висши длъжности. Утре се очакват поредни назначения във военнопромишления комплекс, в социалното министерство и в сектора на образованието. Скандално е трудоустрояването на партийни „калинки“ в държавни дружества и на високи, и на ниски нива, подчерта Манолова и обясни, че добавянето на такова решение към решението за създаване на Комисията по ревизията, би довело и двете решения да се обявят за противоконституционни.

Манолова обяви, че „Изправи се! Мутри вън!“ подготвя и промени в Закона за лечебните заведения, за да спре партийните назначения.

Проекторешението за мораториум, внесено от Манолова, съвместно с „Има такъв народ“, бе обединено с това на БСП.

Решението обхваща назначенията за всички длъжности в държавната администрация – и висши, и нисши, както и промени в ръководствата на публични предприятия и държавни болници. В обхвата му са и предоставяния на държавни заеми.

Отпадна точката за мораториум върху сключване на нови договори за обществени поръчки над 1 млн. лв., предвид риска това да обхване доставки на лекарства и ваксини.

По предложение на Демократична България в обхвата на решението бе включено и предоставянето на решения за търсене и проучвания на подземни богатства.

Мораториум се налага и върху разпоредителните сделки.

Решението влиза в сила от момента на приемането му в пленарна зала.

Първоначално обсъждането на решението за мораториум отпадна от дневния ред на Комисията по прави въпроси поради отсъствието на Манолова заради участието й в Комисията по ревизията, на която тя е председател.

С 9 гласа „за“ обсъждането на решението бе включено в дневния ред на заседанието, продължило пет часа.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...