Quantcast
Новини Пловдив » Без категория » Бизнесдамата Вероника Иванова на съд за събарянето на проектирана от Шнитер къща
Без категория

Бизнесдамата Вероника Иванова на съд за събарянето на проектирана от Шнитер къща

Багер срути фасадата на 5 юни 2019 г.
Багер срути фасадата на 5 юни 2019 г.

Бизнесдамата Вероника Иванова се изправя пред съда за събарянето на проектираната от Йосиф Шнитер къща зад общината, в която някога се помещаваше детска градина „Славянка“. Окръжна прокуратура – Пловдив, внесе в съда обвинителния акт за осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване културното наследство и недвижима културна ценност – жилищна сграда на ул. „Гладстон“ 12, имаща статута на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Система от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“,  като е знаела, че осъществява в нарушение на Закона за културното наследство.

55-годишната Вероника Иванова  била пълномощник на ЕООД, създадено през 2017 г. Основен предмет на дейността на фирмата били строителство и покупко-продажба на недвижими имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупило имот на ул. „Гладстон“ №12, който включвал необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката била монолитна. Тя се намирала в задоволително състояние и не съществувала опасност да се срути от само себе си.  Сградата имала статут на недвижима културна ценност по смисъла на  Закона за културното наследство.Била построена през 1910 г. за жилище на богат предприемач. Сградата се намирала под закрила на Закона за културното наследство и всякаква намеса – ремонт, реконструкция, преустройство и възстановяване, можело да се извършва само след предварително съгласуване със съответните институции.

Вероника Иванова знаела, че сградата е под закрила на специалното законодателство, твърди прокуратурата.  Първоначалната идея била постройката да се реставрира, да се дострои и да се продаде. През 2018 г. от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция.  Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи.

По отношение на внесения проект имало положително становище от НИНКН, след което той бил съгласуван с Министерството на културата.  Въз основа на него през март 2019 г. главният архитект на район „Централен“ издал разрешение за ремонт, възстановяване и и реконструкция на съществуващата сграда, но не и за срутването й. Въпреки това, на 5 юни 2019 г. обвиняемата, отклонявайки се от обхвата на разрешението за строеж, се свързала със строителна фирма,  за да изпрати багер в имота на „Гладстон“ №12. Иванова  обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато той си тръгнал, тя наредила на багериста да събори и другите две стени, което било сторено. На другия ден тя извикала транспорт за извозване на отпадъците.

Междувременно започнало разследване на причините постройката да бъде съборена, вместо да бъде реконструирана и възстановена. По делото са били разпитани свидетели, назначени са били и са били приобщени заключенията на строителни експертизи, според които състоянието на сградата е било задоволително и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е установено, че действията по премахване на постройката не са били съгласувани и одобрени от Министерството на културата, като са били реализирани в нарушение на изричните процедури на специалното законодателство – Закона за културното наследство.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което Вероника Иванова е обвинена, е лишаване от свобода до пет години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева.

Предстои Окръжен съд – Пловдив, да насрочи разпоредително заседание по делото.

Още

Бизнесдамата Вероника Иванова с обвинение за съборената къща, проектирана от Йосиф Шнитер
Чака се нов проект за съборената къща „Куцоглу“ зад общината
Багери влязоха в къща „Куцоглу“, търсят археология
Събориха старата къща до общината, въпреки указанията за запазване на фасадата

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...