Quantcast
Новини Пловдив » България » Доц. Кунчев и ген. Мутафчийски с апел да бъдем отговорни по празниците
COVID-19 България Важно

Доц. Кунчев и ген. Мутафчийски с апел да бъдем отговорни по празниците

Ген. Венцислав Мутафчийски

14-дневната заболеваемост е 460 на 100 хиляди. На 14-о място сме в ЕС и на 5-о на Балканите. По отношение на смъртността сме на второ място в ЕС и на трето на Балканите. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на традиционния брифинг на Министерство на здравеопазването. В страната продължава тенденцията на намаляване на заболеваемостта. Най-ниска е в Разград, Видин, Кърджали, Велико Търново и Пазарджик.

Доц. Кунчев каза, че кривата на заболеваемостта все още стръмно спада. Тази на смъртността и на хоспитализираните следва кривата на заболеваемостта, което е положителна новина.

Той препоръча по време на предстоящите празници хората да не осъществяват близки контакти. Това важи особено за местата с висока заболеваемост.

„Не трябва да се сваля бдителността, въпреки добрите тенденции. Нека празниците бъдат весели, но и отговорни“, призова и ръководителят на ВМА и НОЩ генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„На двуседмична база има намаляване на броя на заразените с 40%. За седмица спадът е 25%. Смъртността е 22,6% на 100 000 – спадът е с 3% на двуседмична база и 5% на седмична“, каза още той.

Имаме стръмно спадане на новозаразените, но то няма да е до безкрая, а най-вероятно до другата седмица. Следващата седмица може да посрещнем покачването на случаите с пълни болници, а те едва ли ще се изпразнят, разкри ген. Мутафчийски.

„Здравната система може да бъде по-бързо натоварена. Да не се успокояваме от това, че идва лятото. Надеждата е във ваксината, което е безспорно“, съобщи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски./ПловдивПрес

Още новини по темата

Проф. Ангелов: Вече няма червени зони в страната. Благодаря на българите

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...