Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Д-р Илиев: Не се заразявайте с ковид умишлено, има тежки последици
COVID-19 България Важно Здраве

Д-р Илиев: Не се заразявайте с ковид умишлено, има тежки последици

Д-р Аспарух Илиев
Д-р Аспарух Илиев
  • Няма практика за смесване на ваксини, но в някои държави в Европа се препоръчва

Препоръчвам да не се прави умишлено заразяване с коронавирус, защото последиците могат да са много тежки, предупреди от ефира на БНТ д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекция на мозъка в Берн.

Така той коментира задаващата се тенденция хора да се заразяват с ковид умишлено, за да се сдобият с антитела и съответно „зелен“ сертификат за пътуване, особено с оглед на задаващия се летен сезон.

Няма практика за смесване на векторна ваксина с РНК, но се препоръчва в няколко държави в Европа. Препоръката в Германия е такава, както и във Франция. Това заяви в предаването „Денят започва“ д-р Аспарух Илиев

Според него позитивната страна е, че, ако подобна комбинация работи, това ще позволи по-голяма гъвкавост.

„От гледна точна на страничните ефекти, може да има неблагоприятни реакции. Няма категорични данни за ефективността на подобна комбинация. По-висока степен на имунна реакция е възможно при смесването на ваксини, но всичко е във сферата на спекулацията“, допълни д-р Аспарух Илиев.

По думите му данните показват, че редките странични реакции се получават при първата доза.

„Втората доза позволява да се стабилизира имунният отговор. Слагайки ваксина, дори и в рамките на активна инфекция, няма как да претоварим имунната система. Не създаването на антитела след преболедуване може да създаде проблеми при ваксинация. Хората, които изкарват вируса безсимптомно не означава, че имат по-малко антитела“, добави д-р Аспарух Илиев.

Той коментира, че ваксината на „Джонсън и Джонсън“ има добри характеристики и ефективността ѝ е висока.

„В най-лошия случай ще се ваксинираме веднъж годишно. Подозира се, че има хора с природна защита. Препоръчвам да не се прави умишлено заразяване“, каза още д-р Аспарух Илиев./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...